Faszerowane ziemniaki w trzech odsłonach
Przygotujesz je bez trudu. Są sycące i przepyszne!
Z mięsem
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę, cebulę i koperek drobno posiekać. Sery zetrzeć osobno.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, dodać sól, pieprz, papryką słodką, papryką ostrą i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodać ser, wymieszać.
Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Z każdego ziemniaka za pomocą łyżeczki wyciągnąć środek tak by powstało wgłębienie.
Wypełnić ziemniaki farszem i posypać mozzarellą. Zapiekać w temperaturze 200 st. C przez około 25-30 minut, do zarumienienia.
Ze śmietaną i szczypiorkiem
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół, wydrążyć środek, a wnętrze ziemniaków połączyć z serem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem. Dodać chili, szczypiorek i sól. Powstałą masą nadziać ziemniaki.
Zapiekać 30 min w 185 st. C do zrumienienia.
Zapiekane z kiełbaską
Sposób przygotowania
Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać. Każdy skropić oliwą i doprawić solą. Każdy ziemniak zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 1h, aż będą miękkie. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać drobno. Pokroić szczypiorek, zetrzeć ser.
Na patelni podsmażyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki lekko przestudzić, przekroić na pół. Wydrążyć wnętrza ziemniaków, a masę ziemniaczaną z wnętrza wymieszać ze śmietaną, połową startego sera, kiełbasą, papryką i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki nafaszerować nadzieniem a następnie posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku - 200 st. C przez ok 15-20 min. Podawać ze śmietaną.