Faszerowane ziemniaki w trzech odsłonach

Przygotujesz je bez trudu. Są sycące i przepyszne!

Ziemniak nadziewany mięsem
Ziemniak nadziewany mięsem123RF/PICSEL

Z mięsem

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę, cebulę i koperek drobno posiekać. Sery zetrzeć osobno.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, dodać sól, pieprz, papryką słodką, papryką ostrą i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodać ser, wymieszać.

Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Z każdego ziemniaka za pomocą łyżeczki wyciągnąć środek tak by powstało wgłębienie.

Wypełnić ziemniaki farszem i posypać mozzarellą. Zapiekać w temperaturze 200 st. C przez około 25-30 minut, do zarumienienia.

Ziemniak nadziewany śmietaną
Ziemniak nadziewany śmietaną123RF/PICSEL

Ze śmietaną i szczypiorkiem

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół, wydrążyć środek, a wnętrze ziemniaków połączyć z serem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem. Dodać chili, szczypiorek i sól. Powstałą masą nadziać ziemniaki. 
Zapiekać 30 min w 185 st. C do zrumienienia.

Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane123RF/PICSEL


Zapiekane z kiełbaską

Sposób przygotowania

Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać. Każdy skropić oliwą i doprawić solą. Każdy ziemniak zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 1h, aż będą miękkie. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać drobno. Pokroić szczypiorek, zetrzeć ser.

Na patelni podsmażyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki lekko przestudzić, przekroić na pół. Wydrążyć wnętrza ziemniaków, a masę ziemniaczaną z wnętrza wymieszać ze śmietaną, połową startego sera, kiełbasą, papryką i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki nafaszerować nadzieniem a następnie posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku - 200 st. C przez ok 15-20 min. Podawać ze śmietaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas