Faszerowane ziemniaki w trzech odsłonach
Przygotujesz je bez trudu. Są sycące i przepyszne!

Z mięsem
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 500g mięsa wieprzowego mielonego lub rozdrobnionego
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 100 g sera długodojrzewającego
- 100 g sera mozzarella
- sól, pieprz
- papryka słodka, papryka ostra
- olej
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę, cebulę i koperek drobno posiekać. Sery zetrzeć osobno.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, dodać sól, pieprz, papryką słodką, papryką ostrą i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodać ser, wymieszać.
Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Z każdego ziemniaka za pomocą łyżeczki wyciągnąć środek tak by powstało wgłębienie.
Wypełnić ziemniaki farszem i posypać mozzarellą. Zapiekać w temperaturze 200 st. C przez około 25-30 minut, do zarumienienia.

Ze śmietaną i szczypiorkiem
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 20 sera np. bryndza lub innego
- Sól
- Szczypiorek
- śmietana lub jogurt naturalny
- chili
- olej do
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół, wydrążyć środek, a wnętrze ziemniaków połączyć z serem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem. Dodać chili, szczypiorek i sól. Powstałą masą nadziać ziemniaki. Zapiekać 30 min w 185 st. C do zrumienienia.

Zapiekane z kiełbaską
Składniki
- Jedna długa laska kiełbasy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 sztuk dużych ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego startego
- Posiekany szczypiorek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki dobrze umyć, nie obierać. Każdy skropić oliwą i doprawić solą. Każdy ziemniak zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 1h, aż będą miękkie. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać drobno. Pokroić szczypiorek, zetrzeć ser.
Na patelni podsmażyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki lekko przestudzić, przekroić na pół. Wydrążyć wnętrza ziemniaków, a masę ziemniaczaną z wnętrza wymieszać ze śmietaną, połową startego sera, kiełbasą, papryką i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki nafaszerować nadzieniem a następnie posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku - 200 st. C przez ok 15-20 min. Podawać ze śmietaną.