Cukinia grillowana z sosem

Jeśli Twoja rodzina kręci nosem na warzywa, przygotuj jej jedną z tych potraw, a natychmiast zmieni zdanie i poprosi o dokładki.

Składniki

  • 2 cukinie
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 3 pomidory
  • pół mango
  • cebula dymka
  • liście mięty
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka brązowego cukru
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • sól

Sposób przygotowania

1. Cukinie pokrój na centymetrowe plastry. Posól, odstaw na 30 minut. Grillową patelnię posmaruj olejem, smaż plastry cukinii. Z pomidorów zdejmij skórkę, pokrój je i mango w kostkę. 

2. Cebule podduś na patelni, dodaj pokrojone pomidory, duś pod przykryciem około 15 minut. Dodaj mango, drobno posiekane liście mięty, ostrą paprykę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj. Duś jeszcze kilka minut. 

3. Cukinie układaj na półmisku, polej sosem pomidorowym. Dekoruj octem balsamicznym i liśćmi mięty. Podawaj z pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje