Cukinia po bolońsku
Zwykle przygotowujemy z niej leczo. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.
Składniki:
● 2 cukinie
● marchew
● cebula
● 40 dag mięsa mielonego
● 1/2 pora
● oliwa
● sól, pieprz, cukier
● 3 pomidory
● koncentrat
● czerwone wino
● tymianek, bazylia
● żółty ser
Przygotowanie
Marchewkę, cebulę i por obierz, opłucz, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż mięso ok. 10 min. Po 6 min dołóż pokrojone warzywa. Wymieszaj z koncentratem i zasmaż.
Pomidory (bez skórki) zmiksuj z 50 ml czerwonego wina. Dopraw suszonym tymiankiem i bazylią. Dodaj do mięsa. Duś 10 min. Dopraw.
Cukinie umyj, pokrój na duże kawałki, wydrąż, zostawiając warstwę miąższu na spodzie. Napełnij farszem, posyp startym serem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 20 min w 200°C.