Cukinia po bolońsku
Zwykle przygotowujemy z niej leczo. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.

Składniki:
● 2 cukinie● marchew ● cebula ● 40 dag mięsa mielonego● 1/2 pora ● oliwa ● sól, pieprz, cukier ● 3 pomidory ● koncentrat ● czerwone wino ● tymianek, bazylia● żółty ser
Przygotowanie
Marchewkę, cebulę i por obierz, opłucz, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż mięso ok. 10 min. Po 6 min dołóż pokrojone warzywa. Wymieszaj z koncentratem i zasmaż.
Pomidory (bez skórki) zmiksuj z 50 ml czerwonego wina. Dopraw suszonym tymiankiem i bazylią. Dodaj do mięsa. Duś 10 min. Dopraw.
Cukinie umyj, pokrój na duże kawałki, wydrąż, zostawiając warstwę miąższu na spodzie. Napełnij farszem, posyp startym serem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 20 min w 200°C.