Cukinia z bakłażanem i frytkami
Sezonowy przepis na nadziewane cukinie.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- bakłażan,
- pomidor,
- pojedynczy filet z kurczaka,
- pół kostki sera feta,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- przyprawa Kucharek,
- sól, pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- przyprawa do frytek i ziemniaków,
- olej.
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, osusz, przekrój na pół. Wydrąż miąższ, oprósz przyprawą Kucharek, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Z bakłażana wydrąż pestki, pokrój, posyp solą, odstaw. Po 30 min opłucz. Obsmaż pokrojone mięso, dodaj bakłażana, cukinię, pomidor. Farsz przypraw, napełnij nim połówki cukinii.
Ziemniaki drobniutko pokrój i obsmaż na oleju. Na napełnionych farszem połówkach cukinii ułóż kawałki sera oraz ziemniaki.
Oprósz przyprawą do frytek. Zapiekaj pod przykryciem 60 min w temp. 180°C.
Przepis przysłała Agata Brzana z Iwonicza Zdroju