Cukinia z mięsem mielonym
Przygotuj dla całej rodziny pyszną cukinię z mięsem. Z pewnością wszystkim posmakuje.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 cukinie
- 40 dag mielonej wołowiny
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Zeszklić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso, przesmażyć, podlać wodą, dusić ok. 20 minut, doprawić.
2. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać je wystudzonym farszem, złożyć połówki cukinii ze sobą. Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną oleju, wlać szklankę wody, włożyć cukinie, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
3. Rozgrzać oliwę w rondlu, zeszklić roztarty czosnek, dodać pomidory, dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, zmiksować. Cukinie pokrajać w plastry, podawać z sosem pomidorowym.