Cukinie z kurkami
Idealne na imprezę.
Składniki:
●4 okrągłe cukinie
●filet z kurczaka
●ok. 200 g kurek
●cebula
●4 łyżki mascarpone
●4 łyżki startego żółtego sera
●3 łyżki startego sera pecorino (ew. twardego, słonego sera dojrzewającego)
●łyżeczka tymianku
●2 łyżki masła
●sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Umyj cukinie i odetnij górę od strony szypułki. Łyżeczką wydrąż miąższ. Kurki oczyść, umyj, osusz. Większe pokrój.
2. Filet pokrój w dość drobną kosteczkę.
3. Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, przesmaż razem. Dodaj kurki i smaż, aż odparują.
4. Na koniec dodaj mascarpone, tymianek, 2/3 pecorino i ser żółty, dopraw. Farszem napełnij cukinie. Ustaw je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180ºC ok. 30-40 min do miękkości. Pod koniec posyp resztą pecorino.