Cukiniowe ruloniki z serem
Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska
Sposób przygotowania
1. Cukinie wyszoruj, pozostaw ze skórką. Ostrym nożem (najlepiej szczelinowym) wykrój osiem cienkich podłużnych plastrów. Wrzuć je na osolony wrzątek, krótko zblanszuj. Wyjmij na sito, osącz i ostudź.
2. Strąk papryki opłucz i osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ paprykowy posiekaj w drobną kosteczkę. Obierz i poszatkuj cebulę. Korniszony pokrój w kostkę. Posiekane warzywa wymieszaj z serkiem. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem.
3. Łodyżki szczypiorku przelej wrzątkiem. Plastry cukinii smaruj farszem, zwiń roladki. Ustaw je pionowo na talerzu, obwiąż szczypiorkiem. Ozdób natką.