Cukiniowe wstęgi z fetą

Doskonałe na przystawkę.

Składniki:

  • 2 średnie zielone cukinie
  • 25 dag sera typu feta
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego lub kilka kropel octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

1. Cukinie umyj i wytrzyj. Obetnij końcówki, ale nie obieraj! Obieraczką do warzyw pokrój cukinie wzdłuż na długie plastry. Skrop je oliwą i sokiem z cytryny, oprósz szczyptą soli. Przemieszaj, odstaw na 20 minut. Następnie osusz ręcznikiem z nadmiaru soku.

2. Przygotuj sos: oliwę zmiksuj lub energicznie utrzyj z musztardą, octem balsamicznym, tymiankiem oraz szczyptą pieprzu. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli (uważaj, bo feta jest bardzo słona!). Sos odstaw, by nabrał smaku i aromatu.

3. Ser feta potnij w niedużą, równą kostkę. Plastry cukinii dekoracyjnie ułóż na talerzu. Posyp kostkami fety, polej przygotowanym sosem. Tuż przed podaniem udekoruj listkami mięty. Podawaj z pociętymi w kostkę grzankami z chleba razowego albo z mąki pełnoziarnistej.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje