Cukiniowe wstęgi z fetą
Doskonałe na przystawkę.
Składniki:
- 2 średnie zielone cukinie
- 25 dag sera typu feta
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego lub kilka kropel octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj i wytrzyj. Obetnij końcówki, ale nie obieraj! Obieraczką do warzyw pokrój cukinie wzdłuż na długie plastry. Skrop je oliwą i sokiem z cytryny, oprósz szczyptą soli. Przemieszaj, odstaw na 20 minut. Następnie osusz ręcznikiem z nadmiaru soku.
2. Przygotuj sos: oliwę zmiksuj lub energicznie utrzyj z musztardą, octem balsamicznym, tymiankiem oraz szczyptą pieprzu. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli (uważaj, bo feta jest bardzo słona!). Sos odstaw, by nabrał smaku i aromatu.
3. Ser feta potnij w niedużą, równą kostkę. Plastry cukinii dekoracyjnie ułóż na talerzu. Posyp kostkami fety, polej przygotowanym sosem. Tuż przed podaniem udekoruj listkami mięty. Podawaj z pociętymi w kostkę grzankami z chleba razowego albo z mąki pełnoziarnistej.