Cukiniowe z boczkiem

Sezon na cukinie trwa. Dziś wykorzystamy ją do zrobienia smacznych placków.

Wykorzystaj sezon na cukinię i zrób z niej pyszne placki
Wykorzystaj sezon na cukinię i zrób z niej pyszne placki 123RF/PICSEL

Skład na 4 porcje:

  • 400 g cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • pęczek koperku
  • 4 plastry wędzonego chudego boczku
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia
Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odlewamy nadmiar wody, która się zebrała w misce. W międzyczasie siekamy koperek, a cebulę kroimy w drobną kostkę.

2. Do ziemniaków i cukinii dodajemy posiekany koperek, pokrojoną cebulę, jajko i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju nieduże placuszki, na jasnozłoty kolor, z obu stron. Każdy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Aby za bardzo nie ostygły, możemy przełożyć je na chwilę do piekarnika nagrzanego do 100ºC.

3. Na drugiej patelni przez chwilę podsmażamy z obu stron plasterki boczku, aby lekko się podrumieniły.

4. Na talerzu, jeden na drugim, układamy placuszki, po 2-3 na porcję. Na górnym kładziemy plasterek podpieczonego boczku i całość posypujemy pokruszonym serem feta.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas