Cukiniowe z boczkiem
Sezon na cukinie trwa. Dziś wykorzystamy ją do zrobienia smacznych placków.
Skład na 4 porcje:
- 400 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- średniej wielkości cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- pęczek koperku
- 4 plastry wędzonego chudego boczku
- 50 g sera feta
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odlewamy nadmiar wody, która się zebrała w misce. W międzyczasie siekamy koperek, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Do ziemniaków i cukinii dodajemy posiekany koperek, pokrojoną cebulę, jajko i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju nieduże placuszki, na jasnozłoty kolor, z obu stron. Każdy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Aby za bardzo nie ostygły, możemy przełożyć je na chwilę do piekarnika nagrzanego do 100ºC.
3. Na drugiej patelni przez chwilę podsmażamy z obu stron plasterki boczku, aby lekko się podrumieniły.
4. Na talerzu, jeden na drugim, układamy placuszki, po 2-3 na porcję. Na górnym kładziemy plasterek podpieczonego boczku i całość posypujemy pokruszonym serem feta.