Curry drobiowe z kalafiorem
Danie z aromatycznymi przyprawami, które przyspieszają metabolizm

Składniki
- 30 dag fileta z piersi indyka
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 mały kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 szkl. śmietany 18-proc
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szkl. wody
- 1 puszka pomidorów
- sól lświeża kolendra do posypania
- PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE TRAWIENIE:
- pieprz kajeński
- mielone goździki
- 2-cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 papryczki chili
Sposób przygotowania
1. Filet z piersi indyka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem kajeńskim oraz odrobiną mielonych goździków. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem pokrój je na kawałeczki. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Papryczkę chili oczyść, pokrój na kawałeczki. Czosnek oraz imbir obierz. Imbir zetrzyj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 2. W garnku albo na dużej, głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij je. Czosnek i i imbir wymieszaj z pozostałym olejem. Włóż na patelnię. Mieszając, smaż przez chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj chili, wiórki kokosowe, śmietanę i wodę. Gotuj 10 minut. 3. Wywar przecedź. Przelej go ponownie do garnka. Dodaj mięso i kalafior. Gotuj przez 10 minut. Dołóż zmiksowane pomidory. Kiedy potrawa ponownie zawrze, wrzuć ciecierzycę i wsyp curry. Gotuj jeszcze 5 minut. Ew. ponownie przypraw. Curry drobiowe podawaj z ryżem. Danie udekoruj kolendrą.