Curry drobiowe z kalafiorem

Danie z aromatycznymi przyprawami, które przyspieszają metabolizm

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag fileta z piersi indyka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mały kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. śmietany 18-proc
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szkl. wody
  • 1 puszka pomidorów
  • sól lświeża kolendra do posypania
  • PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE TRAWIENIE:
  • pieprz kajeński
  • mielone goździki
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 papryczki chili


Sposób przygotowania

Reklama

1. Filet z piersi indyka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem kajeńskim oraz odrobiną mielonych goździków. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem pokrój je na kawałeczki. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Papryczkę chili oczyść, pokrój na kawałeczki. Czosnek oraz imbir obierz. Imbir zetrzyj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

2. W garnku albo na dużej, głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij je. Czosnek i i imbir wymieszaj z pozostałym olejem. Włóż na patelnię. Mieszając, smaż przez chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj chili, wiórki kokosowe, śmietanę i wodę. Gotuj 10 minut.

3. Wywar przecedź. Przelej go ponownie do garnka. Dodaj mięso i kalafior. Gotuj przez 10 minut. Dołóż zmiksowane pomidory. Kiedy potrawa ponownie zawrze, wrzuć ciecierzycę i wsyp curry. Gotuj jeszcze 5 minut. Ew. ponownie przypraw. Curry drobiowe podawaj z ryżem. Danie udekoruj kolendrą.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje