Curry drobiowe z kalafiorem
Danie z aromatycznymi przyprawami, które przyspieszają metabolizm
1. Filet z piersi indyka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem kajeńskim oraz odrobiną mielonych goździków. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem pokrój je na kawałeczki. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Papryczkę chili oczyść, pokrój na kawałeczki. Czosnek oraz imbir obierz. Imbir zetrzyj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku albo na dużej, głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij je. Czosnek i i imbir wymieszaj z pozostałym olejem. Włóż na patelnię. Mieszając, smaż przez chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj chili, wiórki kokosowe, śmietanę i wodę. Gotuj 10 minut.
3. Wywar przecedź. Przelej go ponownie do garnka. Dodaj mięso i kalafior. Gotuj przez 10 minut. Dołóż zmiksowane pomidory. Kiedy potrawa ponownie zawrze, wrzuć ciecierzycę i wsyp curry. Gotuj jeszcze 5 minut. Ew. ponownie przypraw. Curry drobiowe podawaj z ryżem. Danie udekoruj kolendrą.