Reklama

Curry z kalafiora

Curry to idealna przyprawa na jesienne i zimowe chłody. Mięsnym daniom nadaje głęboki smak. Można ją dodawać do koktajli, warzyw, a nawet do owsianki. Najlepiej kupować ją w sklepie z orientalną żywnością - wtedy ma najpełniejszy smak i aromat.

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • kalafior podzielony na mniejsze różyczki
  • cebula obrana i posiekana w kostkę
  • pomidor obrany i pokrojony w kostkę
  • 100 g ciecierzycy odsączonej z puszki
  • 2 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki koncentratu
  • pomidorowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanych świeżych liści mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać curry, pomidor, ciecierzycę i kalafior, koncentrat pomidorowy oraz mleczko kokosowe.

Przykryć i gotować przez 20 minut na małym ogniu.

Na koniec doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi listkami mięty.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia najedzonych dziewczyn":

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie | dania z kalafiora

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy