Curry z oberżynami - letni lekki posiłek
Łatwy przepis z wykorzystaniem warzywa sezonu to curry z bakłażanem. Wykorzystajmy porę na bakłażany, kiedy są najsmaczniejsze i niedrogie.
Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. I choć myślimy o nim jak o warzywie, to faktycznie jest to owoc, a konkretnie jagoda. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, którzy sprowadzili go z Indii - ojczyzny bakłażanów. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika oraz witamin A, C oraz z grupy B.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 2 bakłażany, 2 słodkie ziemniaki, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 10 g świeżego imbiru, 3 łyżki curry, 500 g sosu pomidorowego, 50 ml mleka kokosowego, 2 g nasion kolendry, 50 g orzechów nerkowca, 2 gałązki kolendry, olej kokosowy, sól, chili.
Na początek pieczemy bakłażany i słodkie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (przez 30 minut w temperaturze 190 st. C). Układamy je na blaszce do pieczenia, nasmarowanej olejem kokosowym.
W tym czasie w rondelku podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i imbir z curry. Dodajemy pieczone warzywa, sos pomidorowy i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy nasiona kolendry, chili, sól. Dusimy jeszcze przez 10 minut.
Potrawę podajemy posypaną orzechami nerkowca i posiekaną kolendrą. (PAP Life)