Reklama

Reklama

Curry zabielane mlekiem roślinnym

Napoje roślinne zwyczajowo nazywane mlekiem zyskują coraz większą popularność. Ich smak szczególnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej.

Kokosowe na sposób tajski

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2/3 szkl. orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • posiekana natka i dymka do posypania

Sposób przygotowania

Filety pokrój w kostkę. Chili oczyść, posiekaj. Mięso wymieszaj z chili i sosem sojowym. Odstaw na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj orzechy i pastę curry. Smaż, mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dołóż mięso. Smaż je ok. 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i masło. Duś ok. 10 minut. Posyp natką i dymką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje