Curry zabielane mlekiem roślinnym
Napoje roślinne zwyczajowo nazywane mlekiem zyskują coraz większą popularność. Ich smak szczególnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej.
Kokosowe na sposób tajski
Sposób przygotowania
Filety pokrój w kostkę. Chili oczyść, posiekaj. Mięso wymieszaj z chili i sosem sojowym. Odstaw na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj orzechy i pastę curry. Smaż, mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dołóż mięso. Smaż je ok. 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i masło. Duś ok. 10 minut. Posyp natką i dymką.
Indyjskie w sosie sojowym
Sposób przygotowania
Filet potnij na kawałeczki. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wsyp 1-2 łyżki curry. Smaż, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dołóż czosnek i cebulę. Smaż chwilę. Wrzuć kawałeczki kurczaka. Zalej bulionem, duś 10 minut. Dodaj mleko sojowe i papryki. Posól. Duś 10 minut. Połącz z jogurtem. Ponownie przypraw. Podgrzej, ale już nie gotuj. Posyp ziołami.