Curry zabielane mlekiem roślinnym
Napoje roślinne zwyczajowo nazywane mlekiem zyskują coraz większą popularność. Ich smak szczególnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej.

Kokosowe na sposób tajski
Składniki
- 3 pojedyncze filety kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2/3 szkl. orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- posiekana natka i dymka do posypania
Sposób przygotowania
Filety pokrój w kostkę. Chili oczyść, posiekaj. Mięso wymieszaj z chili i sosem sojowym. Odstaw na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj orzechy i pastę curry. Smaż, mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dołóż mięso. Smaż je ok. 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i masło. Duś ok. 10 minut. Posyp natką i dymką.

Indyjskie w sosie sojowym
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- po 1 szkl. mleka sojowego, bulionu drobiowego i gęstego jogurtu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łagodne curry w proszku
- olej do smażenia
- zioła do posypania
- sól
Sposób przygotowania
Filet potnij na kawałeczki. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wsyp 1-2 łyżki curry. Smaż, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dołóż czosnek i cebulę. Smaż chwilę. Wrzuć kawałeczki kurczaka. Zalej bulionem, duś 10 minut. Dodaj mleko sojowe i papryki. Posól. Duś 10 minut. Połącz z jogurtem. Ponownie przypraw. Podgrzej, ale już nie gotuj. Posyp ziołami.