Reklama

Reklama

Curry zabielane mlekiem roślinnym

Napoje roślinne zwyczajowo nazywane mlekiem zyskują coraz większą popularność. Ich smak szczególnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej.

Kokosowe na sposób tajski

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2/3 szkl. orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • posiekana natka i dymka do posypania

Sposób przygotowania

Filety pokrój w kostkę. Chili oczyść, posiekaj. Mięso wymieszaj z chili i sosem sojowym. Odstaw na 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj orzechy i pastę curry. Smaż, mieszając. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dołóż mięso. Smaż je ok. 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i masło. Duś ok. 10 minut. Posyp natką i dymką. 

Indyjskie w sosie sojowym

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • po 1 szkl. mleka sojowego, bulionu drobiowego i gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łagodne curry w proszku
  • olej do smażenia
  • zioła do posypania
  • sól

Sposób przygotowania

Filet potnij na kawałeczki. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wsyp 1-2 łyżki curry. Smaż, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dołóż czosnek i cebulę. Smaż chwilę. Wrzuć kawałeczki kurczaka. Zalej bulionem, duś 10 minut. Dodaj mleko sojowe i papryki. Posól. Duś 10 minut. Połącz z jogurtem. Ponownie przypraw. Podgrzej, ale już nie gotuj. Posyp ziołami.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje