Koreanki piją to codziennie nie bez powodu. Działa na cerę, trawienie i długowieczność
Koreanki nieustannie zachwycają swoją nieskazitelną cerą i młodością. Nic dziwnego, że co rusz podglądamy ich zabiegi pielęgnacyjne oraz dietę, aby odkryć sekret długowieczności. Bori-cha - warto zapamiętać tę nazwę, ponieważ za nią kryje się klucz do tej zagadki.

Spis treści:
Bori-cha - co to jest herbata z jęczmienia?
Koreańska herbata z jęczmienia, nazywana bori-cha, jest tradycyjnym i niezwykle popularnym napojem nie tylko w Korei. W Japonii nazywana jest bori-cha, a w Chinach, mugicha. Napój ten powstaje podczas parzenia prażonych nasion jęczmienia. Często jest spożywany jako alternatywa dla wody. Skąd tak duża popularność bori-cha?
Historia herbaty z jęczmienia sięga starożytności. To wówczas w koreańskich gospodarstwach prażono, a następnie parzono jęczmień - jeden z najlepiej dostępnych surowców. Chodziło głównie o uzyskanie rozgrzewającego napoju na chłodne dni. Z czasem herbata z jęczmienia wzbogaciła koreańską kulturę herbacianą i stała się częścią wielu ceremonii parzenia herbaty. Dziś jest niezwykle popularna nie tylko w państwach azjatyckich.
Jak wygląda i smakuje herbata z jęczmienia?
Herbata z jęczmienia w rzeczywistości jest naparem z ziaren jęczmienia, które najpierw są dokładnie prażone. Proces ten wpływa na orzechowy aromat naparu i lekką słodycz z nutą goryczy. Sam napar ma bursztynowy kolor.
Bori-cha ma łagodny smak, dzięki czemu świetnie pasuje do wielu dań z kuchni azjatyckiej czy przekąsek np. ryżowych krakersów lub warzywnych sałatek. Z powodzeniem można ją pić także do wielu popularnych w Polsce dań.

Jakie są właściwości i korzyści zdrowotne herbaty z jęczmienia?
Herbata z jęczmienia świetnie gasi pragnienie. Pita regularnie nawadnia organizm i wspiera jego detoksykację. Wpływa także na świeży wygląd skóry, włosów i paznokci.
Koreańczycy piją bori-cha także ze względu na potencjalne właściwości zdrowotne. Dostarcza przeciwutleniaczy, witamin A, C, a także potasu i magnezu i błonnika. Jednocześnie przy małej kaloryczności zapewnia uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie.
W niektórych badaniach udowodniono, że napar z jęczmienia obniża cholesterol i zapobiega chorobom układu krążenia, ponieważ poprawia przepływ krwi, zmniejsza stany zapalne i ryzyko powstawania zakrzepów. Obecność przeciwutleniaczy w bori-cha sprawia, że napar działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Herbata z jęczmienia dawniej i dziś pita jest ze względu na pozytywne działanie na układ pokarmowy. Niweluje wzdęcia i dolegliwości trawienne. Co jednak ważne, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kawy i herbaty. W przeciwieństwie do herbaty zielonej nie zawiera kofeiny i może być pita zarówno przez osoby starsze, jak i dzieci.
Jak przygotować herbatę z jęczmienia w domu?
Przygotowanie herbaty z jęczmienia nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Potrzebujesz jedynie wody i prażonych ziaren jęczmienia. Proporcje podobnie jak w przypadku innych herbat są zmienne i wpływają na moc naparu.
Do zaparzenia jednej szklanki herbaty z jęczmienia zazwyczaj wykorzystuje się 1-2 łyżeczki ziaren. Jęczmień należy zalać wodą o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza lub gotować na wolnym ogniu. Czas parzenia wynosi 5-10 min. Następnie należy przecedzić ziarna.
Ze względu na świetne właściwości orzeźwiające herbaty z jęczmienia, latem warto przygotować od razu większą ilość tego napoju i schłodzić w lodówce.
Jak często można pić herbatę bori-cha? Pod tym względem nie ma większych ograniczeń. Napój ten nie zawiera kofeiny, więc można ją pić nawet codzienne o każdej porze dnia. Spokojnie zastąpi wodę.
Jedynie osoby z celiakią, nietolerancją na jęczmień lub alergiami na zboża powinny unikać herbaty z jęczmienia. Osoby przyjmujące niektóre leki lub przygotowujące się do operacji również powinny jej unikać, ponieważ wykazuje działanie lekko rozrzedzające krew.
Herbata z jęczmienia w koreańskiej kulturze
Kultura herbaciana, tak dobrze znana z japońskich rytuałów picia herbaty, w Korei również jest mocno rozwinięta. Zarówno parzenie, jak i picie herbaty jest integralnym elementem koreańskiej kultury.
Tradycyjne ceremonie parzenia herbaty w Korei nazywane są "darye". Podczas nich przyrządzanie naparu jest jednocześnie ucieleśnieniem wartości społecznych takich jak cierpliwość, dyscyplina i szacunek. Koreańczycy także dziś często częstują swoich gości herbatą, co jest oznaką gościnności, szacunku i uważności. Wierzą, że picie herbaty sprzyja harmonii i poczuciu spokoju.

Herbata jęczmienia jest obecna w kulturze Koreańczyków także dziś w nowym współczesnym wydaniu. Jej parzenie dla wielu Koreańczyków stanowi chwilę skupienia umysłu, relaksu, bycia tu i teraz. Bori-cha parzona jest także w dużych garnkach i przechowywana w domach, latem w lodówkach. Na co dzień zastępuje wodę i podawana jest do każdego posiłku.
Gdzie kupić herbatę z jęczmienia i na co zwrócić uwagę?
Chcesz wypróbować herbatę z jęczmienia? Znajdziesz ją w większych supermarketach na działach ze zdrową żywnością. Dostępna jest także w sklepach ekologicznych czy japońskich.
Przy wyborze herbaty z jęczmienia zwróć uwagę na skład - ważne, aby zawierała jedynie prażony jęczmień. Sprawdź także pochodzenie. Najlepsze są produkty wyprodukowane z jęczmienia ekologicznego. W sklepach możesz znaleźć herbatę z jęczmienia w różnej formie - w torebkach lub sypaną.