​Ćwikła

Połączenie smaku słodkich buraków z ostrym chrzanem - czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.



Reklama

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu, szczypta soli, łyżka octu lub soku z cytryny, łyżka cukru, opcjonalnie: łyżka kminku;

Przygotowanie:

Myjemy buraki, osuszamy i gotujemy do miękkości - około 1,5 godziny. Ostudzone warzywa obieramy, ścieramy na tarce, odsączamy na sitku z nadmiaru soku.

Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę, dzięki czemu zachowa ładny kolor i nie będzie suchy).  Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach lub mielimy w blenderze. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier.

Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się "przegryźć". Później przekładamy do słoiczków i przetrzymujemy w lodówce. 

Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje