Cynaderki w śmietanie
Wypróbuj coś nowego.
- 0,5 kg. nerek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 3/4 szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- pęczek kopru,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Nerki przekroić na pół i kilkakrotnie opłukać, zalać je świeżą zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie obgotować je w osolonym wrzątku przez 5 min., wyjąć, lekko schłodzić i pokroić w paseczki. Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, zdjąć i na tej samej patelni przesmażyć nerki oprószone mąką, dodać cebulę, zalać śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut często mieszając. Podawać posypane siekanym koprem. Można serwować w chlebie lub bułce. Czas przygotowania 2 h