Cynamonowe gruszki z serkiem czekoladowym

Ten deser jest naprawdę wyjątkowy. Połączenie gruszki z czekoladą daje niesamowity efekt, zachwyca smakiem i delikatnym aromatem.

Ten deser smakuje naprawdę wyjątkowo.
Ten deser smakuje naprawdę wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 świeże gruszki
  • 20 dkg twarożku waniliowego
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremowej
  • sok jabłkowy
  • cynamon
  • 3 goździki

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, włożyć do soku jabłkowego i krótko gotować wraz z cynamonem i goździkami, osączyć. Czekoladę pokruszyć, włożyć do rondelka i dolać śmietankę. Stopić, stale mieszając. Do serka waniliowego dodawać powoli stopioną i przestudzoną czekoladę, stale mieszając.

Połówki gruszek udekorować twarożkiem czekoladowym, ułożyć na talerzykach. Można przybrać bitą śmietaną i posypać tartą czekoladą. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas