Cynamonowe gruszki z serkiem czekoladowym
Ten deser jest naprawdę wyjątkowy. Połączenie gruszki z czekoladą daje niesamowity efekt, zachwyca smakiem i delikatnym aromatem.
Składniki:
- 2 świeże gruszki
- 20 dkg twarożku waniliowego
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremowej
- sok jabłkowy
- cynamon
- 3 goździki
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, włożyć do soku jabłkowego i krótko gotować wraz z cynamonem i goździkami, osączyć. Czekoladę pokruszyć, włożyć do rondelka i dolać śmietankę. Stopić, stale mieszając. Do serka waniliowego dodawać powoli stopioną i przestudzoną czekoladę, stale mieszając.
Połówki gruszek udekorować twarożkiem czekoladowym, ułożyć na talerzykach. Można przybrać bitą śmietaną i posypać tartą czekoladą. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone.