Reklama

Reklama

Cytryna dobra na wszystko?

Trudno się zajadać cytrynami, ale stanowią one niezastąpiony dodatek do potraw. Potrafią też o wiele więcej. Oto dowody.

Wyjątkowy sok

Reklama

Sok cytrynowy wykorzystujemy przy przygotowywaniu rozmaitych potraw - możemy pozyskać go więcej, gdy włożymy cytrynę na kilkanaście minut do bardzo ciepłej/gorącej wody (ale nie do wrzątku!). Innym sposobem, by dosłownie wycisnąć z niej jak najwięcej, jest poprzedzenie wyciskania ugniataniem jej lub kilkakrotnym turlaniem po blacie (z jednoczesnym lekkim dociskaniem jej do powierzchni stołu).

Nawiasem - najbardziej soczyste będą cytryny zerwane w Europie (nie przebyły tak długiej drogi jak te, które przywędrowały z innych zakątków świata).

Sok sprawi, że niektóre skropione nim produkty nie ściemnieją i dłużej zachowają atrakcyjny wygląd. Odnosi się to przede wszystkim do oczyszczonych grzybów (zwłaszcza pieczarki ciemnieją szybko), startego na sałatkę selera, jabłka, obranych i pokrojonych bananów oraz gruszek.

Pasuje do ryb i mięs

Połączenie smażonej ryby z cytryną nie ma sobie równych! Ryba otrzymuje wówczas dodatkowe walory smakowe, traci charakterystyczny, nie do końca przyjemny morski/rzeczny"posmak". Jeśli skropimy ją przed smażeniem zyskamy dodatkowy bonus - rybne porcje nie będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej, nawet gdy będziemy je obracać na patelni.

Warto natrzeć cytrynowym sokiem także mięso - dzięki temu szybciej stanie się miękkie (i będzie nieco bardziej aromatyczne), niezależnie od tego, czy będziemy je smażyć, piec czy gotować. Mięso z kurczaka dzięki temu zabiegowi zachowa swoją charakterystyczną wilgotność i delikatny smak.

Dodaj do... jajek

Aby skorupki jajek nie popękały podczas gotowania, można do wody dodać odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu możemy uniknąć wypłynięcia białka z jajka, które już zostało lekko uszkodzone.

Do cebuli, ryżu i warzyw

Ostry smak cebuli zazwyczaj nie odpowiada dzieciom oraz osobom o wrażliwszym podniebieniu. Jednak i na to jest rada - wystarczy pokroić cebulę (np. w piórka) i skropić ją sokiem z cytryny.

Dwie łyżki soku z cytryny dodane do wody, w której gotuje się ryż, sprawią, że ziarenka nie będą się sklejać i zyskają ładny, biały kolor.

Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje