Reklama

Reklama

Cytrynowa, puszysta pianka

Wyśmienita tarta cytrynowa

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • sól
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Reklama

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy posmarowanej wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st. 

3. Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Można udekorować plasterkami cytryny i stopioną polewą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje