Cytrynowa, puszysta pianka
Wyśmienita tarta cytrynowa
Sposób przygotowania
1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy posmarowanej wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st.
3. Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Można udekorować plasterkami cytryny i stopioną polewą.