Reklama

Cytrynowa tuszka z tymiankiem

W czasie pieczenia smaruj kurczaka wodą z solą, a skórka będzie chrupiąca i złocista

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 2 kg)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (bez pestek)
  • 2 cytryny
  • 12 gałązek tymianku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • mielony
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

1. Tymianek opłucz, osusz. Od 8 gałązek oderwij listki i posiekaj je. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Polej 3 łyżkami oleju. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem, oprósz solą. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha. Jedną ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, a drugą pokrój w dość cienkie plasterki. 

2. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj i osusz. Potem natrzyj ją solą i kolorowym pieprzem (w środku i na zewnątrz). Do środka tuszki włóż 2 gałązki tymianku i całą cytrynę. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj pozostałym olejem. Obłóż ziemniakami, oliwkami oraz plasterkami cytryny. Dodaj resztę tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. 

3. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy