Cytrynowa tuszka z tymiankiem
W czasie pieczenia smaruj kurczaka wodą z solą, a skórka będzie chrupiąca i złocista
Sposób przygotowania
1. Tymianek opłucz, osusz. Od 8 gałązek oderwij listki i posiekaj je. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Polej 3 łyżkami oleju. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem, oprósz solą. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha. Jedną ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, a drugą pokrój w dość cienkie plasterki.
2. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj i osusz. Potem natrzyj ją solą i kolorowym pieprzem (w środku i na zewnątrz). Do środka tuszki włóż 2 gałązki tymianku i całą cytrynę. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj pozostałym olejem. Obłóż ziemniakami, oliwkami oraz plasterkami cytryny. Dodaj resztę tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
3. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się.