Cytrynowe "love"

Zimą to u nas owoc nr 1! Zwłaszcza że sam zapach cytryn pobudza apetyt, a orzeźwiający smak sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno poprzestać.

Lemon curd idealnie nada się do wypełnienia babeczek
Lemon curd idealnie nada się do wypełnienia babeczek123RF/PICSEL

Babeczki z lemon curd

1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając. Po chwili dodaj stopniowo posiekane masło, sok i skórkę z cytryny. 

2. Mieszaj, podgrzewając, aż krem zacznie gęstnieć (20 minut). Odstaw, aby ostygł. Napełnij babeczki kremem tuż przed podaniem. Można przygotować go wcześniej. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet tydzień. 

Tort cytrynowy
Tort cytrynowy123RF/PICSEL

Tort cytrynowy

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Posiekaj masło, zmiksuj ze skórką i z cukrem pudrem. 

2. Roztrzep jajka i wymieszaj je z masą. Kontynuując mieszanie, dodaj mleko, sok, mąkę i proszek do pieczenia, w partiach. Wyłóż masę do formy. Piecz 55 minut. Studź 10 minut w formie, wyjmij. 

3. Przygotuj lemon curd i wstaw do lodówki. Na krem mascarpone ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj ją z mascarpone i sokiem cytrynowym. 

4. Ostudzone ciasto rozkrój w poprzek na trzy części. Przekładaj kremem lemon curd, wykończ mascarpone.

Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy123RF/PICSEL

Sernik cytrynowy

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj herbatniki z mąką migdałową i margaryną. Wyłóż masą dno formy 20 cm. Wstaw do lodówki. 

2. Wymieszaj mikserem twaróg z cukrem. Dodaj ricottę, wymieszaj. Mieszając dalej, wbij kolejno jajka, następnie dodaj skórkę i sok cytrynowy. 

3. Wyłóż masę serową na herbatnikowy spód. Piecz 35 minut. Ostudź i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.  

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas