Cytrynowe "love"
Zimą to u nas owoc nr 1! Zwłaszcza że sam zapach cytryn pobudza apetyt, a orzeźwiający smak sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno poprzestać.

Babeczki z lemon curd
Składniki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka soku wyciśniętego z cytryn
- łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 12 gotowych kruchych babeczek
Sposób przygotowania
1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając. Po chwili dodaj stopniowo posiekane masło, sok i skórkę z cytryny. 2. Mieszaj, podgrzewając, aż krem zacznie gęstnieć (20 minut). Odstaw, aby ostygł. Napełnij babeczki kremem tuż przed podaniem. Można przygotować go wcześniej. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet tydzień.

Tort cytrynowy
Składniki
- 370 g masła
- 3 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki soku cytrynowego
- porcja lemon curd
- Krem mascarpone - 200 g mascarpone
- ◆ 1/2 szklanki kremówki ◆ 2 łyżki cukru
- pudru ◆ 2 łyżki soku cytrynowego
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Posiekaj masło, zmiksuj ze skórką i z cukrem pudrem. 2. Roztrzep jajka i wymieszaj je z masą. Kontynuując mieszanie, dodaj mleko, sok, mąkę i proszek do pieczenia, w partiach. Wyłóż masę do formy. Piecz 55 minut. Studź 10 minut w formie, wyjmij. 3. Przygotuj lemon curd i wstaw do lodówki. Na krem mascarpone ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj ją z mascarpone i sokiem cytrynowym. 4. Ostudzone ciasto rozkrój w poprzek na trzy części. Przekładaj kremem lemon curd, wykończ mascarpone.

Sernik cytrynowy
Składniki
- 140 g herbatników, pokruszonych
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 40 g margaryny, roztopionej
- 250 g zmielonego twarogu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 300 g ricotty
- 3 jajka
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj herbatniki z mąką migdałową i margaryną. Wyłóż masą dno formy 20 cm. Wstaw do lodówki. 2. Wymieszaj mikserem twaróg z cukrem. Dodaj ricottę, wymieszaj. Mieszając dalej, wbij kolejno jajka, następnie dodaj skórkę i sok cytrynowy. 3. Wyłóż masę serową na herbatnikowy spód. Piecz 35 minut. Ostudź i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.