Reklama

Reklama

Cytrynowe "love"

Zimą to u nas owoc nr 1! Zwłaszcza że sam zapach cytryn pobudza apetyt, a orzeźwiający smak sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno poprzestać.

Babeczki z lemon curd

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka soku wyciśniętego z cytryn
  • łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 12 gotowych kruchych babeczek


Sposób przygotowania

Reklama

1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając. Po chwili dodaj stopniowo posiekane masło, sok i skórkę z cytryny. 

2. Mieszaj, podgrzewając, aż krem zacznie gęstnieć (20 minut). Odstaw, aby ostygł. Napełnij babeczki kremem tuż przed podaniem. Można przygotować go wcześniej. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet tydzień. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje