Cytrynowe "love"
Zimą to u nas owoc nr 1! Zwłaszcza że sam zapach cytryn pobudza apetyt, a orzeźwiający smak sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno poprzestać.
Babeczki z lemon curd
1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając. Po chwili dodaj stopniowo posiekane masło, sok i skórkę z cytryny.
2. Mieszaj, podgrzewając, aż krem zacznie gęstnieć (20 minut). Odstaw, aby ostygł. Napełnij babeczki kremem tuż przed podaniem. Można przygotować go wcześniej. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet tydzień.
Tort cytrynowy
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Posiekaj masło, zmiksuj ze skórką i z cukrem pudrem.
2. Roztrzep jajka i wymieszaj je z masą. Kontynuując mieszanie, dodaj mleko, sok, mąkę i proszek do pieczenia, w partiach. Wyłóż masę do formy. Piecz 55 minut. Studź 10 minut w formie, wyjmij.
3. Przygotuj lemon curd i wstaw do lodówki. Na krem mascarpone ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj ją z mascarpone i sokiem cytrynowym.
4. Ostudzone ciasto rozkrój w poprzek na trzy części. Przekładaj kremem lemon curd, wykończ mascarpone.
Sernik cytrynowy
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj herbatniki z mąką migdałową i margaryną. Wyłóż masą dno formy 20 cm. Wstaw do lodówki.
2. Wymieszaj mikserem twaróg z cukrem. Dodaj ricottę, wymieszaj. Mieszając dalej, wbij kolejno jajka, następnie dodaj skórkę i sok cytrynowy.
3. Wyłóż masę serową na herbatnikowy spód. Piecz 35 minut. Ostudź i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.