Reklama

Reklama

Cytrynowiec z pianką

Chrupiąca tarta wypełniona cytrynową masą budyniową i słodkimi gruszkami, przykryta lekko cytrynową pianką - nie ma lepszego towarzystwa do porannej kawy.

Czas przyrządzenia: 85 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 budyń waniliowy

Składniki - budyń:

  • 3 gruszki
  • 1 jasny budyń
  • 60 ml soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru

Składniki - pianka:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl. oleju
  • esencja cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąki wymieszaj z budyniem, cukrem i z proszkiem. Dodaj pokrojoną margarynę i żółtka wymieszane ze śmietaną. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na kształt foremki. Wylep nim dno i boki, mocno je dociskając. Podpiecz 10 min w 190 st.

Reklama

2. Budyń: zagotuj 1/2 szkl. wody z sokiem cytrynowym i z cukrem. Obgotuj w niej ćwiartki obranych gruszek. Odcedź, wodę zachowaj. Proszek budyniowy rozmieszaj z 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej go do wrzącej wody z sokiem. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

3. Na ciasto wyłóż budyń. Poukładaj na nim ćwiartki gruszek, wciskając je lekko w masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez 10 minut. Ostudź.

4. Pianka: ubij białka. Ubijając, dosypuj po kolei po małej porcji cukru a następnie proszek budyniowy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu powoli wlej, nie przerywając miksowania, olej. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto. Wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz w 190 st. przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz przez 30 minut.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: cytrynowiec

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje