Cytrynowiec z pianką

Chrupiąca tarta wypełniona cytrynową masą budyniową i słodkimi gruszkami, przykryta lekko cytrynową pianką - nie ma lepszego towarzystwa do porannej kawy.

Cytrynowiec z pianką
Cytrynowiec z pianką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąki wymieszaj z budyniem, cukrem i z proszkiem. Dodaj pokrojoną margarynę i żółtka wymieszane ze śmietaną. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na kształt foremki. Wylep nim dno i boki, mocno je dociskając. Podpiecz 10 min w 190 st.

2. Budyń: zagotuj 1/2 szkl. wody z sokiem cytrynowym i z cukrem. Obgotuj w niej ćwiartki obranych gruszek. Odcedź, wodę zachowaj. Proszek budyniowy rozmieszaj z 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej go do wrzącej wody z sokiem. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

3. Na ciasto wyłóż budyń. Poukładaj na nim ćwiartki gruszek, wciskając je lekko w masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez 10 minut. Ostudź.

4. Pianka: ubij białka. Ubijając, dosypuj po kolei po małej porcji cukru a następnie proszek budyniowy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu powoli wlej, nie przerywając miksowania, olej. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto. Wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz w 190 st. przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz przez 30 minut.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas