Reklama

Reklama

Cytrynowo bezowa tarta z pistacjami

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • Skórka i sok z połowy cytryny
  • Skórka i sok z limonki
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 160 g tortowej mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu np. Bakalland

Składniki - mini bezy

  • 4 białka z jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania

Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Roztapiamy masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz limonki. Delikatnie przestudzamy, masło powinno być letnie. Do większej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy przez ok. 10 minut, do uzyskania gęstej masy. Dodajemy cukier wanilinowy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, składniki dodajemy do ubitych jajek. Do ciasta dodajemy masło i miksujemy wszystkie składniki, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane pistacje, delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut (ciasto sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto studzimy, ozdabiamy bezami, plastrami cytryny i limonki oraz listkiem mięty. 

Mini bezy

Reklama

Do naczynia przekładamy białka i ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżeczce, cały czas miksując. Na koniec miksowania piana powinna być sztywna i gęsta. Kiedy piana jest gotowa ubijamy ją jeszcze przez chwilę i dodajemy mąkę i ocet. Całość upijamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej bezy.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje