Cytrynowo bezowa tarta z pistacjami

Rozpływa się w ustach!

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Roztapiamy masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz limonki. Delikatnie przestudzamy, masło powinno być letnie. Do większej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy przez ok. 10 minut, do uzyskania gęstej masy. Dodajemy cukier wanilinowy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, składniki dodajemy do ubitych jajek. Do ciasta dodajemy masło i miksujemy wszystkie składniki, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane pistacje, delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut (ciasto sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto studzimy, ozdabiamy bezami, plastrami cytryny i limonki oraz listkiem mięty.

Mini bezy

Do naczynia przekładamy białka i ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżeczce, cały czas miksując. Na koniec miksowania piana powinna być sztywna i gęsta. Kiedy piana jest gotowa ubijamy ją jeszcze przez chwilę i dodajemy mąkę i ocet. Całość upijamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej bezy.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas