Cytrynowy kurczak z groszkiem cukrowym

Pyszny i aromatyczny

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • kurczak
  • 1,5 kg, przekrojony na pół
  • po łyżce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
  • 2 cytryny
  • 1/3 szklanki prażonych migdałów
  • po 1/4 szklanki natki i mięty
  • 2 garście groszku cukrowego
  • DRESSING TAHINI
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki jasnego sosu tahini
  • łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Połowę oliwy rozgrzej na patelni, resztą natłuść przekrojonego na pół kurczaka. Następnie natrzyj mięso kminem  i kolendrą, po czym ułóż je na patelni skórą do dołu. Smaż na złoto 5-6 minut, obracając tylko raz. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop sokiem z jednej cytryny. Włóż do gorącego piekarnika, piecz 20-25 minut. 

2. Wyjmij mięso z piekarnika i przykryj, aby doszło (na 5 minut). 

3. Wymieszaj wszystkie składniki  dressingu. Groszek cukrowy wrzuć  do wrzątku, zblanszuj (1-2 minuty)  i odcedź. Wyłóż na półmisek, skrop  oliwą, przypraw do smaku. 

4. Tuż przed podaniem posyp kurczaka migdałami i ziołami. Podawaj z cząstkami drugiej cytryny i sosem tahini. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje