Cytrynowy kurczak z groszkiem cukrowym
Pyszny i aromatyczny

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- kurczak
- 1,5 kg, przekrojony na pół
- po łyżce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
- 2 cytryny
- 1/3 szklanki prażonych migdałów
- po 1/4 szklanki natki i mięty
- 2 garście groszku cukrowego
- DRESSING TAHINI
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jasnego sosu tahini
- łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Połowę oliwy rozgrzej na patelni, resztą natłuść przekrojonego na pół kurczaka. Następnie natrzyj mięso kminem i kolendrą, po czym ułóż je na patelni skórą do dołu. Smaż na złoto 5-6 minut, obracając tylko raz. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop sokiem z jednej cytryny. Włóż do gorącego piekarnika, piecz 20-25 minut. 2. Wyjmij mięso z piekarnika i przykryj, aby doszło (na 5 minut). 3. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Groszek cukrowy wrzuć do wrzątku, zblanszuj (1-2 minuty) i odcedź. Wyłóż na półmisek, skrop oliwą, przypraw do smaku. 4. Tuż przed podaniem posyp kurczaka migdałami i ziołami. Podawaj z cząstkami drugiej cytryny i sosem tahini.