Cytrynowy kurczak z groszkiem cukrowym

Pyszny i aromatyczny

Noga z kurczaka
Noga z kurczaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Połowę oliwy rozgrzej na patelni, resztą natłuść przekrojonego na pół kurczaka. Następnie natrzyj mięso kminem  i kolendrą, po czym ułóż je na patelni skórą do dołu. Smaż na złoto 5-6 minut, obracając tylko raz. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop sokiem z jednej cytryny. Włóż do gorącego piekarnika, piecz 20-25 minut. 

2. Wyjmij mięso z piekarnika i przykryj, aby doszło (na 5 minut). 

3. Wymieszaj wszystkie składniki  dressingu. Groszek cukrowy wrzuć  do wrzątku, zblanszuj (1-2 minuty)  i odcedź. Wyłóż na półmisek, skrop  oliwą, przypraw do smaku. 

4. Tuż przed podaniem posyp kurczaka migdałami i ziołami. Podawaj z cząstkami drugiej cytryny i sosem tahini.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas