Cytrynowy kurczak z groszkiem cukrowym
Pyszny i aromatyczny
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Połowę oliwy rozgrzej na patelni, resztą natłuść przekrojonego na pół kurczaka. Następnie natrzyj mięso kminem i kolendrą, po czym ułóż je na patelni skórą do dołu. Smaż na złoto 5-6 minut, obracając tylko raz. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop sokiem z jednej cytryny. Włóż do gorącego piekarnika, piecz 20-25 minut.
2. Wyjmij mięso z piekarnika i przykryj, aby doszło (na 5 minut).
3. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Groszek cukrowy wrzuć do wrzątku, zblanszuj (1-2 minuty) i odcedź. Wyłóż na półmisek, skrop oliwą, przypraw do smaku.
4. Tuż przed podaniem posyp kurczaka migdałami i ziołami. Podawaj z cząstkami drugiej cytryny i sosem tahini.