Czachobili, czyli aromatyczna gruzińska potrawka z kurczakiem
Gruzja słynie nie tylko z niezwykłej gościnności, ale również z przepysznej, aromatycznej kuchni. Na stołach królują chaczapuri, chinkali oraz dobre wino. Jedną z mniej znanych, ale wartych spróbowania gruzińskich potraw, jest czachobili.
Czachobili to kurczak z ziołami, podawany w sosie na bazie pomidorów. Często spotykany jest również w postaci zupy. To danie nie tylko jest banalnie proste w przygotowaniu, ale również smakuje wyśmienicie.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, a następnie pokrój ją na grube kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż kawałki kurczaka, aż delikatnie zarumienią się z każdej strony. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj na patelnię, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Duś potrawę do momentu, aż pomidory zmiękną.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj go drobno i dodaj na patelnię. Następnie wlej do dania szklankę wody i duś do momentu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 5 minut). Na koniec dodaj przyprawy do smaku i posyp danie posiekanymi świeżymi ziołami.
Czachobili najlepiej podawać z gruzińskim chlebkiem puri oraz w towarzystwie czerwonego półwytrawnego gruzińskiego wina Marani Telavuri.