Czarno-biały duet

Łączy zalety sernika i makowca.

Składniki na 16 porcji:

Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Masa makowa:
- 1/2 kg maku,
- białko z 1 jajka,
- 2 jajka,
- szklanka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 2 łyżki bułki tartej.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera,
- 5 jajek,
- 1/2 kostki masła,
- szklanka cukru pudru.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folii do lodówki. Rozwałkować, piec w formie wyłożonej papierem 15 minut w temp. 200 st. C. Mak sparzyć, osączyć, zemleć dwa razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać aromat i bułkę tartą. Połączyć z białkami ubitymi na pianę. Wyłożyć na ciasto. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser. Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłożyć na makową. Ciasto piec godzinę w temp. 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje