Składniki na 16 porcji: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1 żółtko, - 1/2 kostki margaryny, - 1/2 szklanki cukru pudru. Masa makowa: - 1/2 kg maku, - białko z 1 jajka, - 2 jajka, - szklanka cukru pudru, - aromat waniliowy, - 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: - 1 kg mielonego białego sera, - 5 jajek, - 1/2 kostki masła, - szklanka cukru pudru. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folii do lodówki. Rozwałkować, piec w formie wyłożonej papierem 15 minut w temp. 200 st. C. Mak sparzyć, osączyć, zemleć dwa razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać aromat i bułkę tartą. Połączyć z białkami ubitymi na pianę. Wyłożyć na ciasto. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser. Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłożyć na makową. Ciasto piec godzinę w temp. 180 st. C.