Czego nie jeść po 40.? Te produkty rujnują zdrowie i sylwetkę

Natalia Jabłońska

Oprac.: Natalia Jabłońska

Osoby po czterdziestym roku życia powinny ograniczyć spożycie słodyczy
Osoby po czterdziestym roku życia powinny ograniczyć spożycie słodyczy © Martin Novak - www.mnovakphoto.com123RF/PICSEL
  • przestrzeganie zdrowej diety,
  • pilnowanie regularności posiłków,
  • rezygnacja z używek,
  • rezygnacja z produktów, które mogą szkodzić.

Dieta osób po 40. roku życia - podstawą są antyoksydanty

  • warzywa - np. brokuły, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, marchew, papryka, pomidory, buraki, cebula, czosnek, por, boćwina, brukselka, kalafior, kapusta;
  • owoce - np. czarne jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, agrest, czereśnie, truskawki, maliny, wiśnie, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, liczi, mandarynki, śliwki, winogrona, dzika róża, aronia, żurawina, morele, jabłka, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, awokado oraz soki z tych owoców;
  • nasiona roślin strączkowych - np. soja, bób, fasola, soczewica, groch, ciecierzyca;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe; 
  • orzechy, pestki i nasiona;
  • gorzkie kakao i jego przetwory;
  • oleje;
  • zioła - np. bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek;
  • przyprawy - np. cynamon, kurkuma, imbir, papryka chili, pieprz czarny, goździki;
  • kiełki;
  • ryby łososiowate i owoce morza;
  • zielona i czerwona herbata, czarna kawa, herbatki ziołowe.

Czego nie jeść po 40.? Rezygnacja z cukru nie wystarczy

  • słodycze;
  • słodkie i gazowane napoje;
  • gotowe posiłki;
  • "szybkie" przekąski.
  • masło,
  • smalec,
  • mleko,
  • ser,
  • śmietana,
  • jajka,
  • mięso, przede wszystkim czerwone.
Jagna Ambroziak: Jak rozpoznać osobę narcystyczną?INTERIA.PL