Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku jego fermentacji, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek?

article cover
©123RF/PICSEL

Skąd wziął się czarny czosnek?

©123RF/PICSEL

Czarny czosnek znany był już w starożytności. Uzyskiwano go w wyniku fermentacji białego czosnku, poddając warzywo obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Nie jest to zatem oryginalna odmiana pospolitego czosnku, lecz jego przetworzona i zdrowsza wersja. W starożytności czarny czosnek wykorzystywano jako naturalny środek do leczenia wielu chorób, a także jako wykwintny dodatek do potraw.

Atrakcyjne właściwości czarnego czosnku doceniły następnie kraje azjatyckie, szczególnie Japonia i Korea. Wielką sympatię zyskał także u Amerykanów. W tych rejonach czarny czosnek jest obecnie najbardziej popularny. Coraz częściej można spotkać go również w Europie. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni, a także w medycynie niekonwencjonalnej.

Jak powstaje?

©123RF/PICSEL

Jak już wiemy, czarny czosnek to przetworzona postać pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku długiej fermentacji, która może trwać nawet 50 dni. Proces ten nazywany jest również dojrzewaniem lub starzeniem czosnku.

Na czym polega fermentacja?

Biały czosnek fermentowany jest w temperaturze od 65 do 80 stopni Celsjusza przez kilkadziesiąt dni, w wyniku czego nabiera czarnego koloru. Ciemny kolor jest efektem powstawania tzw. melanoidyny z cukrów. Pod koniec pełnego procesu czosnek jest wręcz czarno-granatowy i bardzo miękki. Konsystencją zaś przypomina topiony serek.

Po fermentacji czosnek przechodzi proces utlenienia, który trwa około 45 dni. Jest to tzw. okres „leżakowania”. Czosnek nabiera wówczas lekko słodkiego smaku, zbliżonego do suszonej śliwki i grzybów. Niektórzy porównują go również do smaku octu balsamicznego. Proces utlenienia sprawia także, że czarny czosnek traci swój charakterystyczny ostry zapach. Zyskuje jednak coś więcej – staje się lepiej wchłaniany przez organizm.

Właściwości prozdrowotne czarnego czosnku

©123RF/PICSEL

Właściwości czarnego czosnku są bardzo zbliżone do tych, które wykazuje czosnek pospolity. Jednak fermentacja sprawia, że jego cenne składniki są dużo lepiej przyswajalne i efektywniej wykorzystywane przez nasz organizm. Można zatem uznać, że jego działanie jest szybsze, a w konsekwencji skuteczniejsze. W czarnym czosnku znajdziemy 18 różnych aminokwasów, w tym osiem niezbędnych do życia! Naukowcy twierdzą, że ma on dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek. Oto te najcenniejsze:

Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze czarny czosnek, podobnie jak biały, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Doskonale wzmacnia odporność organizmu i usuwa szkodliwe wolne rodniki. Warto jeść go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by uchronić się przed przeziębieniem i grypą.

Może zapobiec chorobom układu sercowo-naczyniowego

Czarny czosnek to doskonały produkt dla osób, które mają problemy z sercem. Czosnek w wyniku procesu fermentacji wzmacnia swoje działanie przeciwutleniające, w konsekwencji działa na serce jeszcze korzystniej niż w naturalnej postaci. Ponadto, czarna wersja zawiera spore ilości alicyny – substancji, która zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy.

Jest źródłem cennych minerałów

W czarnym czosnku znajdziemy również duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, siarki i cynku, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Regularne jedzenie czarnego czosnku nie tylko wzmocni nasze zdrowie fizyczne, ale również psychiczne. Okazuje się, że skutecznie redukuje on nadmiar stresu, łagodzi stany lękowe, a także wspomaga leczenie bezsenności.

Działa jak naturalny diuretyk

Czarny czosnek to również cenne źródło potasu, dlatego zalecany jest osobom, które mają problemy z nerkami, a także cierpią na retencję płynów w organizmie. Co więcej, czarny czosnek wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn i usprawnia jej przepływ.

Pozytywnie wpływa na urodę

Dzięki sporej ilości cynku i siarki czarny czosnek korzystnie wpływa również na urodę. Systematycznie spożywany wzmocni włosy, a także poprawi kondycję skóry i paznokci. To kolejny ważny argument, by na stałe włączyć ten produkt do naszej diety.

Przeciwdziała nowotworom?

art
©123RF/PICSEL

Czarny czosnek nieoficjalnie zaliczany jest również do grupy naturalnych produktów, które wykazują działanie antynowotworowe, a konkretnie hamujące wzrost komórek rakowych. Te cenne właściwości czarnego czosnku starali się udowodnić japońscy naukowcy, publikując w 2007 roku swoje badania w czasopiśmie „Global Science Book”. Badacze twierdzą, że czarny czosnek nie tylko wstrzymuje rozwój raka, ale zmniejsza także guzy nowotworowe. Niestety wszystkie dotychczasowe testy i eksperymenty wykonane zostały wyłącznie na zwierzętach. Antynowotworowe działanie czarnego czosnku nie jest zatem w pełni udowodnione.

Jak jeść czarny czosnek?

Najlepiej działa, gdy spożywany jest na czczo. Zaleca dawka wynosi od jednego do trzech ząbków czosnku na dzień. Czarny czosnek swoje cenne właściwości wykaże również w potrawach. Jest doskonałą przyprawą do mięs i zup. Sprawdzi się również jako dodatek do mleka z miodem, herbaty i porannych tostów. Warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Możemy jedynie na tym zyskać!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas