Czarny czosnek – naturalny sposób na odporność. Możesz przygotować go w domu

Tradycyjny biały czosnek od pokoleń gości na polskich stołach. To naturalny antybiotyk, bogaty w liczne witaminy i minerały. Od niedawna popularność zyskuje także czarny czosnek, który wyróżnia się niebanalnym wyglądem i subtelnym smakiem. Jakie są właściwości czarnego czosnku i czy warto zrobić go w domu?

Czarny czosnek to nic innego jak sfermentowany czosnek biały
Czarny czosnek to nic innego jak sfermentowany czosnek biały123RF/PICSEL

  • Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju i lider w gronie roślin leczniczych
  • Jako naturalny antybiotyk hamuje rozwój bakterii i zwalcza infekcje
  • Czarny czosnek to nic innego jak świeży biały czosnek poddany specjalnemu procesowi fermentacji

Historia czarnego czosnku

Korzenie czarnego czosnku sięgają czasów starożytnych. Już ok. 5000 lat temu na terenach współczesnej Korei oraz Japonii przez przypadek zostawiono główkę czosnku w bardzo wilgotnym i gorącym środowisku. Po upływie kilku miesięcy pewien śmiałek odważył się spróbować tego, co z niego powstało. Bardzo szybko uznano go również za wykwintny rarytas. Tak zaczęła się historia czarnego czosnku, która trwa nieprzerwanie aż do dzisiaj. Obecnie czarny czosnek zyskuje liczne grono zwolenników na całym świecie.

Jak powstaje czarny czosnek?

Uzyskanie czarnego czosnku jest wynikiem poddania świeżych i białych główek czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania. Ważne, by zapewnić mu określoną temperaturę i odpowiednią wilgotność. Po rozpoczęciu procesu fermentacji czosnek traci swój charakterystyczny ostry smak i zyskuje zupełnie nowy - lekko słodkawy z nutą wędzonej śliwki oraz moreli.

Właściwości czarnego czosnku

Czarny czosnek w smaku przypomina wędzoną śliwkę oraz morelę
Czarny czosnek w smaku przypomina wędzoną śliwkę oraz morelę123RF/PICSEL

W takiej postaci czosnek nie traci swoich cennych właściwości. Wręcz przeciwnie - zawarte w nim substancje mineralne oraz składniki aktywne stają się łatwiej przyswajalne. Czarny czosnek jest bogaty w aż 18 różnych aminokwasów z 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tym samym ma aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż tradycyjny biały czosnek. Znajdziemy w nim m.in. magnez, cynk, siarkę, wapń oraz przeciwutleniacze.

Czarny czosnek - jak smakuje?

Smak czarnego czosnku zupełnie nie przypomina dobrze nam znanego. Aromatem nawiązuje do wędzonej śliwki, choć zapach szybko się ulatnia. W konsystencji jest bardzo miękki, a w smaku można wyczuć nuty suszonych moreli, wanilii, a nawet leśnych grzybów. Charakterystyczny smak pojawia się dopiero na koniec, ale nie pozostaje na długo w jamie ustnej. Spożywając czarny czosnek, możemy mieć pewność, że nasz oddech nikogo nie odstraszy.

Działanie czarnego czosnku

Do dzisiaj nie poznaliśmy wszystkich właściwości czarnego czosnku. Niemniej jest on uważany za tzw. superfoods, czyli żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w liczne składniki odżywcze. Wiele zalet czosnku czarnego przypisuje się także jego tradycyjnej postaci, m.in.:

  • działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze,
  • wzmocnienie odporności,
  • obniżenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • wspomaganie układu immunologicznego w walce z drobnoustrojami,
  • regulowanie ciśnienia krwi,
  • przeciwdziałanie procesom starzenia,
  • korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • wspomaganie detoksykacji,
  • łagodzenie bólu stawów,
  • zapobieganie otyłości.

Wyciąg z czarnego czosnku wzmacnia odporność komórek na powstawanie nowotworów. Udowodniono, że ma zdolność hamowania rozwoju raka okrężnicy, żołądka, płuc oraz piersi. Wykazuje także silne działanie antyoksydacyjne. Z tego względu zaleca się jego spożywanie pacjentom chorującym na cukrzycę lub zmagającym się z jej powikłaniami.

Okazuje się, że czarny czosnek może mieć pozytywny wpływ na płodność. Odpowiada za to allidiamin, czyli związek wytwarzany przez allicynę zawartą w czosnku. W połączeniu z witaminą B1 reguluje pracę hormonów i wzmacnia funkcje fizjologiczne układu rozrodczego.

Przepis na czarny czosnek

Do przygotowania czarnego czosnku potrzeba wysokiej temperatury i sporej wilgotności
Do przygotowania czarnego czosnku potrzeba wysokiej temperatury i sporej wilgotności123RF/PICSEL

Wytworzenie czarnego czosnku to proces długotrwały i pochłaniający sporo energii. Aby mógł powstać, należy na okres 6-8 tygodni umieścić świeżą główkę białego czosnku w miejscu o temperaturze 40-60 st. C oraz sporej wilgotności. Ważne, by w tym czasie ochronić go przed kontaktem z grzybami i bakteriami. W takich warunkach zajdzie reakcja Maillarda, czyli brązowienia wynikającego z reorganizacji aminokwasów i cukrów pod wpływem ciepła. To proces niezwykle podobny do popularnej karmelizacji.

Gotową główkę czarnego czosnku z powodzeniem kupimy w sieci oraz sklepach z azjatycką żywnością za ok. 15-20 zł. To dużo korzystniejsza cena niż wszystkie koszty jego własnoręcznego wyprodukowania.

Czarny czosnek w kulinariach

Czarny czosnek doskonale współgra z potrawami kuchni azjatyckiej oraz amerykańskiej. Warto wykorzystać go jako zdrowy dodatek do kanapek, sałatek, sosów, zup i potraw mięsnych. Jego walory smakowe podkreślają prażony sezam i świeża kolendra. Podbija głębię smaku owoców morza i dań na bazie kurczaka. Dobrze sprawdzi się jako składnik marynaty. Dzięki swojej dość kleistej konsystencji sprawdzi się jako smarowidło do grzanek.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas