Czarny czosnek – naturalny sposób na odporność. Możesz przygotować go w domu

Czarny czosnek to nic innego jak sfermentowany czosnek biały
Czarny czosnek to nic innego jak sfermentowany czosnek biały123RF/PICSEL
  • Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju i lider w gronie roślin leczniczych
  • Jako naturalny antybiotyk hamuje rozwój bakterii i zwalcza infekcje
  • Czarny czosnek to nic innego jak świeży biały czosnek poddany specjalnemu procesowi fermentacji

Historia czarnego czosnku

Zobacz również:

    Jak powstaje czarny czosnek?

    Właściwości czarnego czosnku

    Czarny czosnek w smaku przypomina wędzoną śliwkę oraz morelę
    Czarny czosnek w smaku przypomina wędzoną śliwkę oraz morelę123RF/PICSEL

    Czarny czosnek - jak smakuje?

    Działanie czarnego czosnku

    • działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze,
    • wzmocnienie odporności,
    • obniżenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
    • wspomaganie układu immunologicznego w walce z drobnoustrojami,
    • regulowanie ciśnienia krwi,
    • przeciwdziałanie procesom starzenia,
    • korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci,
    • wspomaganie detoksykacji,
    • łagodzenie bólu stawów,
    • zapobieganie otyłości.

    Przepis na czarny czosnek

    Do przygotowania czarnego czosnku potrzeba wysokiej temperatury i sporej wilgotności
    Do przygotowania czarnego czosnku potrzeba wysokiej temperatury i sporej wilgotności123RF/PICSEL

    Czarny czosnek w kulinariach

    "Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyPOLSAT GOInteria.tv