Tego grzyba można spotkać niemal w każdym lesie. Czy jest jadalny?
Szczyt sezonu na grzyby w pełni. W październiku można znaleźć wiele smacznych gatunków grzybów, wśród których znajduje się jeden, szczególnie wyjątkowy okaz – Borowik złotopory. Rośnie nie tylko w lasach iglastych i liściastych, ale również w parkach. Jak wygląda Borowik złotopory?
Spis treści:
Borowik złotopory - gdzie występuje?
Borowik złotopory jest jadalnym grzybem pospolitym, często występującym w lasach iglastych i liściastych, ale i parkach. Grzyby te najczęściej lubią wyrastać pod dębem, bukiem lub sosną zwyczajną. Borowik złotopory jest rozpowszechniony na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, a zbierane są przez grzybiarzy od czerwca do listopada. Owocnik tego okazu jest znany pod wieloma innymi nazwami, m.in.:
- borowik złotawy
- czerwona noga
- podgrzybek złotopory
- złoty grzyb
- grzyb zającowy
- grzyb zajęczny
Podgrzybek złotopory. Jak wygląda?
U młodych owocników miąższ jest twardy i żółtawy, zaś starszych ma formę bardziej wodnistą i miękką. Potem szybko ulega rozkładowi i pleśnieje. Charakterystyczną cechą jest siny kolor miąższu pojawiający się po przecięciu. Podgrzybek złotawy jest jadalny, jednak ma słabo wyczuwalny zapach i nieco kwaskowy posmak. Z tego względu najlepiej będzie nadawał się do zup i sosów, najlepiej w połączeniu z innymi gatunkami grzybów.
Do jakich grzybów jest podobny borowik złotopory?
Borowika złotoporego można pomylić z Podgrzybkiem zajączkiem - podobnym, jadalnym grzybem. Różnica między owocnikami jest taka, że kapelusz Podgrzybka zajączka nie pęka podczas suszy, a jego miąższ sinieje pod wpływem uszkodzeń. Do Borowika złotoporego są podobne również Podgrzybek oprószony oraz Podgrzybek obciętozarodnikowy.
***
Po zerwaniu grzybów i przyniesieniu do domu, trzeba od razu zabrać się do ich przygotowania. Okazy, co do których nie mamy pewności lepiej zostawić w lesie. W razie wątpliwości grzyby można zanieść też do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej - tak specjaliści nieodpłatnie ocenią, czy są jadalne.