Nieocenione właściwości żołędzi. Kiedyś rarytas najuboższych, dzisiaj zdrowotne remedium

Żołędzie są bardzo zdrowe i nadają się do jedzenia
Żołędzie są bardzo zdrowe i nadają się do jedzenia123RF/PICSEL
  • Ugotowane żołędzie nadają się do spożycia. Są świetnym dodatkiem do dań mięsnych.
  • Żołędzie pomagają w zwalczeniu wolnych rodników, tym samym hamując rozwój komórek rakowych.
  • Regularne spożywanie żołędzi przyczynia się do lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci.
  • Składniki zawarte w żołędziach regulują pracę układu nerwowego i wzmacniają serce.

Czy żołędzie nadają się do zjedzenia?

Żołędzie przeciwdziałają nowotworowi

„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat CafePolsat Cafe

Piękna skóra i włosy

Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego

Żołedzie mają składniki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
Żołedzie mają składniki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy123RF/PICSEL

Żołędzie na układ nerwowy

Przepis na przyrządzenie żołędzi

Żołędzie nadają się do spożycia po ugotowaniu
Żołędzie nadają się do spożycia po ugotowaniu123RF/PICSEL
  1. Najpierw obierz żołędzie z łupin, a następnie umyj je i włóż je do średniej wielkości garnka.
  2. Owoce dębu zalej w całości mlekiem, a następnie gotuj na małym ogniu przed 20 minut.
  3. Żołędzie wchłoną część mleka, a ich zapach będzie przypominał kakao. Resztę mleka wylej, a orzechy przełóż na tackę do krojenia.
  4. Pokrój je w drobną kostkę, a potem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.