Czas na chłodniki
Masz ochotę na zdrową ochłodę w upalne dni? Postaw na zimne warzywne zupy na maślance i jogurcie. Nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Ziołowy z kuminem
Składniki
- 3 ogórki sałatkowe
- po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
- po 5 gałązek mięty i bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 4 szkl. gęstego jogurtu
- 2 dymki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 spore szczypty kuminu
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Odciśnij sok. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Do miseczki wrzucić połowę rozdrobnionych składników, dodaj kumin i sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Zmiksuj. Dodaj resztę warzyw i ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podawaj z jajkami pokrojonymi na cząstki.

Botwinkowo-ogórkowy
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- sok z 1/2 cytryny
- 4 szkl. maślanki
- 1 ogórek sałatkowy
- 3 ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- rzeżucha do dekoracji
- cukier
- sól
- mielony biały pieprz
Sposób przygotowania
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 7-10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Rzodkiewki i ogórek sałatkowy umyj, pokrój w cienkie słupki. Ogórki małosolne zetrzyj na tarce o dużych otworach. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną. Odłóż 4 łyżki, resztę połącz z botwinką oraz wywarem. Dodaj resztę rozdrobnionych warzyw. Chłodnik przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Zupę chłodź przez 2 godziny. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj odłożoną maślanką ze śmietaną. Posyp rzeżuchą.