Czas na chłodniki

Masz ochotę na zdrową ochłodę w upalne dni? Postaw na zimne warzywne zupy na maślance i jogurcie. Nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem123RF/PICSEL

Ziołowy z kuminem

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Odciśnij sok. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Do miseczki wrzucić połowę rozdrobnionych składników, dodaj kumin i sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Zmiksuj. Dodaj resztę warzyw i ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podawaj z jajkami pokrojonymi na cząstki.

Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki123RF/PICSEL

Botwinkowo-ogórkowy

Sposób przygotowania

Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 7-10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Rzodkiewki i ogórek sałatkowy umyj, pokrój w cienkie słupki. Ogórki małosolne zetrzyj na tarce o dużych otworach. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną. Odłóż 4 łyżki, resztę połącz z botwinką oraz wywarem. Dodaj resztę rozdrobnionych warzyw. Chłodnik przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Zupę chłodź przez 2 godziny. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj odłożoną maślanką ze śmietaną. Posyp rzeżuchą.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas