Czas na leczo

Warzywa są coraz tańsze, przyszedł więc czas na leczo. Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny obiad.

Jest pyszne!
Jest pyszne! 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie usuń z nich skórkę, pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, też pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz i ją również pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry lub kostkę.

Do garnka włóż pokrojone pomidory, podgrzewaj na średnim ogniu. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, mieszając zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, mieszając smaż ok. 3 min. Przełóż do pomidorów. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 3 min. Włóż do garnka z pomidorami. Gotuj ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i utworzą sos.

Następnie dodaj kiełbasę, słodką oraz ostrą mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Dopraw do smaku według uznania solą oraz pieprzem. 

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas