Reklama

Reklama

Czekoladowa bombka

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. mleka 0,5%
  • 8 surowych daktyli
  • 10 dag gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao, np. 70%
  • 8 łyżek mocnego naparu kawy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • świeże maliny lub truskawki do dekoracji (ok. 20 dag)
  • listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania

1. Żelatynę namocz w 2 łyż- kach zimnej wody. Z daktyli usuń pestki, włóż do mleka. Zagotuj i zmiksuj na płynną gładką pastę. Odłóż 1/2 szkl., połącz z żelatyną. Do reszty pasty wrzuć połamaną czekoladę i wlej kawę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zestaw z ognia. 

2. Małe foremki wstaw do lodówki lub zamrażalnika. Do czekoladowej pasty dołóż mleczną z żelatyną i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Foremki przelej zimną wodą lub wysmaruj roztopionym masłem. Masę czekoladową wlej do foremek, każdą przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny. 

3. Owoce umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Ostrożnie wyjmij deser z foremek. Jeśli nie wystarczy odwrócenie naczynek do góry dnem, zanurz każdą foremkę na bardzo krótką chwilkę w bardzo ciepłej wodzie. Przełóż bombki na talerzyki, udekoruj je owocami i listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje