Czekoladowa bombka
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Żelatynę namocz w 2 łyż- kach zimnej wody. Z daktyli usuń pestki, włóż do mleka. Zagotuj i zmiksuj na płynną gładką pastę. Odłóż 1/2 szkl., połącz z żelatyną. Do reszty pasty wrzuć połamaną czekoladę i wlej kawę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zestaw z ognia.
2. Małe foremki wstaw do lodówki lub zamrażalnika. Do czekoladowej pasty dołóż mleczną z żelatyną i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Foremki przelej zimną wodą lub wysmaruj roztopionym masłem. Masę czekoladową wlej do foremek, każdą przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
3. Owoce umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Ostrożnie wyjmij deser z foremek. Jeśli nie wystarczy odwrócenie naczynek do góry dnem, zanurz każdą foremkę na bardzo krótką chwilkę w bardzo ciepłej wodzie. Przełóż bombki na talerzyki, udekoruj je owocami i listkami mięty.