Czekoladowa bombka

Rozpływa się w ustach!

Deser czekoladowy
Deser czekoladowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żelatynę namocz w 2 łyż- kach zimnej wody. Z daktyli usuń pestki, włóż do mleka. Zagotuj i zmiksuj na płynną gładką pastę. Odłóż 1/2 szkl., połącz z żelatyną. Do reszty pasty wrzuć połamaną czekoladę i wlej kawę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zestaw z ognia. 

2. Małe foremki wstaw do lodówki lub zamrażalnika. Do czekoladowej pasty dołóż mleczną z żelatyną i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Foremki przelej zimną wodą lub wysmaruj roztopionym masłem. Masę czekoladową wlej do foremek, każdą przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny. 

3. Owoce umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Ostrożnie wyjmij deser z foremek. Jeśli nie wystarczy odwrócenie naczynek do góry dnem, zanurz każdą foremkę na bardzo krótką chwilkę w bardzo ciepłej wodzie. Przełóż bombki na talerzyki, udekoruj je owocami i listkami mięty.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas