Czekoladowa korona
Ten mocno czekoladowy torcik doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Sezonowe owoce dodają mu lekkości i równoważą słodki smak.

Składniki
- ciasto:
- po 2/3 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dekoracje:
- 30 dag drobnych owoców
- 20 dag mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- po 3 łyżki masła orzechowego i kakao
- 6 łyżek orzechów
- 1 czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
1. Krem: śmietanę ubij, orzechy posiekaj. Mascarpone połącz z masłem, orzechami i kakao. Delikatnie domieszaj kremówkę, wstaw do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce umyj, osącz, osusz. 2. Ciasto: mąki wymieszaj z proszkiem i kakao. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkami. Ucierając, dodawaj na przemian po małej porcji mąki i maślanki.3. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 35 minut. Lekko przestudź, wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce kuchennej. Zetnij wierzch i dość drobno go pokrusz. Domieszaj do kremu. Owoce umyj, osusz, większe ew. poprzekrawaj. 4. Krem nałóż na ciasto. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, polej nią krem. Ułóż owoce. Schłodź.
Wilgotne ciasto
Nim nałożysz na nie krem, obficie skrop je naparem mięty lub kawą osłodzoną miodem.