Reklama

Reklama

Czekoladowa korona

Ten mocno czekoladowy torcik doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Sezonowe owoce dodają mu lekkości i równoważą słodki smak.

Czas przyrządzenia: 65 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ciasto:

  • po 2/3 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - dekoracje:

  • 30 dag drobnych owoców
  • 20 dag mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • po 3 łyżki masła orzechowego i kakao
  • 6 łyżek orzechów
  • 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

1. Krem: śmietanę ubij, orzechy posiekaj. Mascarpone połącz z masłem, orzechami i kakao. Delikatnie domieszaj kremówkę, wstaw do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce umyj, osącz, osusz. 

2. Ciasto: mąki wymieszaj z proszkiem i kakao. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkami. Ucierając, dodawaj na przemian po małej porcji mąki i maślanki.

3. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 35 minut. Lekko przestudź, wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce kuchennej. Zetnij wierzch i dość drobno go pokrusz. Domieszaj do kremu. Owoce umyj, osusz, większe ew. poprzekrawaj. 

4. Krem nałóż na ciasto. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, polej nią krem. Ułóż owoce. Schłodź.

Reklama

Wilgotne ciasto

Nim nałożysz na nie krem, obficie skrop je naparem mięty lub kawą osłodzoną miodem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe | Czekoladowa korona

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy