Czekoladowa korona

Ten mocno czekoladowy torcik doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Sezonowe owoce dodają mu lekkości i równoważą słodki smak.

Czekoladowa korona
Czekoladowa korona123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Krem: śmietanę ubij, orzechy posiekaj. Mascarpone połącz z masłem, orzechami i kakao. Delikatnie domieszaj kremówkę, wstaw do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce umyj, osącz, osusz. 

2. Ciasto: mąki wymieszaj z proszkiem i kakao. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkami. Ucierając, dodawaj na przemian po małej porcji mąki i maślanki.

3. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 35 minut. Lekko przestudź, wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce kuchennej. Zetnij wierzch i dość drobno go pokrusz. Domieszaj do kremu. Owoce umyj, osusz, większe ew. poprzekrawaj. 

4. Krem nałóż na ciasto. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, polej nią krem. Ułóż owoce. Schłodź.

Wilgotne ciasto

Nim nałożysz na nie krem, obficie skrop je naparem mięty lub kawą osłodzoną miodem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas