Czekoladowa korona
Ten mocno czekoladowy torcik doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Sezonowe owoce dodają mu lekkości i równoważą słodki smak.
Sposób przygotowania:
1. Krem: śmietanę ubij, orzechy posiekaj. Mascarpone połącz z masłem, orzechami i kakao. Delikatnie domieszaj kremówkę, wstaw do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce umyj, osącz, osusz.
2. Ciasto: mąki wymieszaj z proszkiem i kakao. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkami. Ucierając, dodawaj na przemian po małej porcji mąki i maślanki.
3. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 35 minut. Lekko przestudź, wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce kuchennej. Zetnij wierzch i dość drobno go pokrusz. Domieszaj do kremu. Owoce umyj, osusz, większe ew. poprzekrawaj.
4. Krem nałóż na ciasto. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, polej nią krem. Ułóż owoce. Schłodź.
Wilgotne ciasto
Nim nałożysz na nie krem, obficie skrop je naparem mięty lub kawą osłodzoną miodem.