Czekoladowa lekka pokusa

Takie ciasto kusi i smakiem, i wyglądem.

Jest bardzo delikatne
Jest bardzo delikatne 123RF/PICSEL

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Ciastka czekoladowe wkładamy do foliowej torebki i przy pomocy wałka kruszymy na pył. Przekładamy do miski, dodajemy ostudzone masło, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wyrównujemy.

Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut, by ciasto się schłodziło.  Czekolady kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 200 ml śmietanki i 2-3 kroplami aromatu waniliowego, studzimy.  400 ml dobrze schłodzonej śmietanki przelewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier puder, miksujemy.  Na koniec łączymy powoli z rozpuszczonymi czekoladami i miksujemy na gładki mus, który wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i tortownicę wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas