Reklama

Reklama

Czekoladowa rolada "Mozart"

Tym razem proponujemy ciasto dla zapracowanych rodziców. Usiądźcie przy kawie i spróbujcie wyjątkowej rolady. Smakuje doskonale!

Składniki:


  • 10 dag pistacji
  • 20 dag twardego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 7,5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 torebka polewy czekoladowej

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Pistacje posiekać i zagnieść z kremem czekoladowym. Z masy uformować wałeczek o długości 38 cm. Włożyć go do lodówki. Mleko podgrzać. Marcepan pokroić na kawałeczki i dodać do mleka. Mieszać, aż się rozpuści. Potem wstawić na godzinę do lodówki.

2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę z białek wymieszać z żółtkami i wiśniówką. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować na spodzie blachy (32x38 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8-10 minut.

3. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Po usunięciu papieru ciasto zrolować wraz ze ściereczką. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Ubić 50 dag śmietany i porcjami dodawać do masy marcepanowej. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Dodać do śmietany z marcepanem. Biszkopt rozwinąć, posmarować tężejącym kremem. Wzdłuż jednego dłuższego boku położyć wałeczek czekoladowo-pistacjowy. Ciasto zrolować. Wstawić do lodówki na godzinę.

4. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Potem rozsmarować na półmisku. Kiedy stwardnieje, zeskrobać łopatką wiórki. Polewę czekoladową stopić, wymieszać z resztą śmietany. Roladę oblać polewą z czekolady i udekorować czekoladowymi wiórkami. Schładzać przynajmniej 30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje