Czekoladowa rolada "Mozart"
Tym razem proponujemy ciasto dla zapracowanych rodziców. Usiądźcie przy kawie i spróbujcie wyjątkowej rolady. Smakuje doskonale!
Składniki:
- 10 dag pistacji
- 20 dag twardego kremu czekoladowo-orzechowego
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 30 dag masy marcepanowej
- 7,5 dag cukru
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka wiśniówki
- 5 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 dag śmietany kremówki
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1 torebka polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
1. Pistacje posiekać i zagnieść z kremem czekoladowym. Z masy uformować wałeczek o długości 38 cm. Włożyć go do lodówki. Mleko podgrzać. Marcepan pokroić na kawałeczki i dodać do mleka. Mieszać, aż się rozpuści. Potem wstawić na godzinę do lodówki.
2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę z białek wymieszać z żółtkami i wiśniówką. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować na spodzie blachy (32x38 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8-10 minut.
3. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Po usunięciu papieru ciasto zrolować wraz ze ściereczką. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Ubić 50 dag śmietany i porcjami dodawać do masy marcepanowej. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Dodać do śmietany z marcepanem. Biszkopt rozwinąć, posmarować tężejącym kremem. Wzdłuż jednego dłuższego boku położyć wałeczek czekoladowo-pistacjowy. Ciasto zrolować. Wstawić do lodówki na godzinę.
4. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Potem rozsmarować na półmisku. Kiedy stwardnieje, zeskrobać łopatką wiórki. Polewę czekoladową stopić, wymieszać z resztą śmietany. Roladę oblać polewą z czekolady i udekorować czekoladowymi wiórkami. Schładzać przynajmniej 30 minut.