Czekoladowa tarta z orzechami
Idealna, by podać do kawy.
Składniki:
Ciasto:
●330 g mąki
●200 g zimnego masła
●żółtko
●3 łyżki cukru pudru
●masło + bułka tarta do formy;
Krem czekoladowy:
●400 g czekolady minimum 70 proc.
●400 ml kremówki
●łyżka masła
●2 łyżki likieru pomarańczowego; do dekoracji:
●orzechy laskowe lub makadamia, ewentualnie mięta lub melisa
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem i cukrem, szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę do tarty natłuść i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik (190ºC). Ciastem wylep formę, nakłuj je widelcem, piecz przez ok. 25-30 minut na złoto.
2. Krem: śmietanę podgrzej w garnku, dodaj masło, zagotuj. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj likier pomarańczowy, odstaw. Ciasto ostudź, wylej na nie masę. Udekoruj orzechami, schłodź w lodówce.