Czekoladowe ciastka
Doskonałe na deser lub słodkie śniadanie.
Składniki:
- 20 dag czekolady deserowej
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 ml mleka
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- masło do posmarowania foremek
- papierowe foremki do muffinek
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałeczki, stop razem z masłem. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę.
Do masy jajecznej wlej mleko oraz śmietanę. Wymieszaj dobrze mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj masło z czekoladą i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj łyżką.
Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku masłem. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez ok. 30 minut. Gotowe ciastka wystudź i udekoruj według uznania.