Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami
Połączenie twarożku, czekolady i gruszek daje spektakularny efekt smakowy.
Składniki:
- 150 g twarożku kanapkowo - sernikowego np. Mój Ulubiony
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g masła, miękkiego
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 średnie gruszki
Sposób przygotowania:
Twarożek dokładnie połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać masło dalej ucierając. Połączyć z twarożkiem wymieszanym z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną na małe kawałeczki czekoladę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Gruszki pokrojone w plastry włożyć na sztorc w ciasto, piec około 60 minut w 180 stopniach C. Ostudzić na kratce kuchennej. Podawać lekko oprószone cukrem pudrem, krojone w plastry.