Czekoladowe fondue z piankami
Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj przepis z książki Alaina Ducasse’a "Mikołajek i słodkie przekąski".
Składniki:
Sos czekoladowy:
- 550 g ciemnej czekolady o zawartości 70 proc. kakao
- 660 ml mleka 80 g miodu akacjowego
- miętowa lub cytrynowa pianka
- 55 g żelatyny
- 4 białka
- 520 g cukru
- 75 g glukozy (z piekarni)
- 170 g wody aromat miętowy lub cytrynowy
Sposób przygotowania:
Pokrój czekoladę nożem. W rondelku podgrzej mleko i miód. Dodaj czekoladę i wymieszaj ubijaczką, nie przerywając, aż do zagotowania.
Miętowa lub cytrynowa pianka:
Namocz listki żelatyny w misce zimnej wody. Ubij białka za pomocą miksera na wolnych obrotach. W garnku podgrzej cukier, glukozę i wodę do 130°C. Dodaj odsączoną żelatynę. Przelej słodką mieszaninę do białek, cały czas mieszając. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj aromat miętowy lub cytrynowy. Wysmaruj masłem brytfankę, a następnie wlej letnią masę piankową. Kiedy ostygnie, pokrój ją na kostki o wymiarach 2 × 3 cm. Zanurzaj pianki w letnim sosie czekoladowym.
- Pianki są dość trudne w przygotowaniu, ale to prawdziwy przysmak. Trzeba używać dobrych narzędzi: miksera i termometru do pieczenia. Ale to nie jest niewykonalne, spróbuj i zaimponuj kumplom!
Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 10 min