Reklama

Reklama

Czekoladowe fondue z piankami

Nie masz pomysłu na deser? Wykorzystaj przepis z książki Alaina Ducasse’a "Mikołajek i słodkie przekąski".

Składniki:

Reklama

Sos czekoladowy:

  • 550 g ciemnej  czekolady  o zawartości  70 proc. kakao
  • 660 ml mleka 80 g miodu akacjowego 
  • miętowa lub cytrynowa pianka
  • 55 g żelatyny
  • 4 białka
  • 520 g cukru
  • 75 g glukozy (z piekarni)
  • 170 g wody aromat miętowy lub cytrynowy 


Sposób przygotowania:

Pokrój czekoladę nożem. W rondelku podgrzej mleko i miód. Dodaj czekoladę i wymieszaj ubijaczką, nie przerywając, aż do zagotowania.  

Miętowa lub cytrynowa pianka:

Namocz listki żelatyny w misce zimnej wody. Ubij białka za pomocą miksera na wolnych obrotach. W garnku podgrzej cukier, glukozę i wodę do 130°C. Dodaj odsączoną żelatynę. Przelej słodką mieszaninę do białek, cały czas mieszając. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj aromat miętowy lub cytrynowy. Wysmaruj masłem brytfankę, a następnie wlej letnią masę piankową. Kiedy ostygnie, pokrój ją na kostki o wymiarach 2 × 3 cm. Zanurzaj pianki w letnim sosie czekoladowym.

- Pianki są dość trudne w przygotowaniu, ale to prawdziwy przysmak. Trzeba używać dobrych narzędzi: miksera i termometru do pieczenia. Ale to nie jest niewykonalne, spróbuj i zaimponuj kumplom!


Przygotowanie: 30 min Gotowanie: 10 min

Dowiedz się więcej na temat: pianki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje