Czekoladowe gniazdo
Pyszne ciasto z jagodami
Sposób przygotowania
1. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj do niej żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto biszkoptowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 40 minut. Gotowy biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia. Zetnij wierzch ciasta, środek wydrąż, pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i takiej samej grubości brzeg. Wydrążone kawałki i wierzch ciasta drobno pokrusz.
3. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj z serkiem śmietankowym (wybierz taki o kremowej konsystencji), okruszkami ciasta i 45 dag owoców. Krem nałóż do środka wydrążonego ciasta. Obsyp resztą owoców, przed podaniem schłodź w lodówce.