Reklama

Reklama

Czekoladowe gniazdo

Pyszne ciasto z jagodami

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 dag drobnych miękkich owoców (porzeczek, malin, jagód)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag chudego serka śmietankowego
  • 15 dag śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj do niej żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.  

2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto biszkoptowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 40 minut. Gotowy biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia. Zetnij wierzch ciasta, środek wydrąż, pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i takiej samej grubości brzeg. Wydrążone kawałki i wierzch ciasta drobno pokrusz.  

3. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Wymieszaj z serkiem śmietankowym (wybierz taki o kremowej konsystencji), okruszkami ciasta i 45 dag owoców. Krem nałóż do środka wydrążonego ciasta. Obsyp resztą owoców, przed podaniem schłodź w lodówce.  

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje