Czekoladowe naleśniki dla łasuchów
Ni to obiad, ni to deser: naleśniki na słodko. A gdy zrobimy je w wersji czekoladowej, będą prawdziwym rarytasem i ucztą dla miłośników słodkości. Smażymy!
Puszystości czekoladowym naleśnikom doda wlana do ciasta odrobina piwa. Wybierzmy też do nich aromatyczne kakao dobrej jakości, ciemne. Smak tych naleśników zachwyci domowników.
Do przygotowania ciasta na czekoladowe naleśniki potrzebujemy: 20 g kakao w proszku, 250 ml mleka, 80 g mąki, 20 g cukru, 3 łyżki piwa, 30 g masła, 2 jajka. Do przełożenia: dżem malinowy lub truskawkowy.
Przesiewamy mąkę i proszek kakaowy do miski, dodajemy cukier puder, mieszamy. W osobnej misce ubijamy mleko i jajka, a następnie dodajemy piwo i wreszcie roztopione i wystudzone masło.
Łączymy obie mieszanki, suchą i mokrą i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ciasto musi odpocząć, najlepiej zostawić je na noc w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki delikatnie mieszamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać nieco mleka. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej, dzięki dodatkowi masła nie trzeba jej natłuszczać. Usmażone naleśniki trzymamy w cieple.
Smarujemy dżemem malinowym, składamy na cztery. Można ozdobić bitą śmietaną i cząstkami dużych truskawek. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras