Reklama

Reklama

Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone

Wyjątkowy deser karnawałowy


Reklama

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masy orzechowo-nugatowej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki portweinu
  • 175 ml soku wiśniowego
  • 25 g masła
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 175 ml słodkiego wina deserowego
  • 2 żółtka
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka mielonych pistacji
  • 750 ml oleju
  • czekolada do dekoracji
 Przygotowanie:

Na sorbet: 50 g cukru i 5 łyżek wody zagotować, a gotowy syrop zmiksować z 200 g wiśni. Nałożyć do miseczki i zamrażać min. 2 godziny.

Czekoladę posiekać. Mleko ze śmietaną zagotować, zdjąć z płyty, dodać czekoladę i masę nugatową, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce. Z masy uformować 8 kul i włożyć je do zamrażalnika na 1 godzinę. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z łyżką wody. Portwein zagotować z sokiem wiśniowym i zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Gotować 1-2 minuty i dodać 100 g wiśni.

W rondelku roztopić masło. Wymieszać mąkę, kakao, szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodać masło, miód i wino, wyrobić na gęste lejące ciasto, odstawić na 1 godzinę. Żółtka, białe wino i 50 g cukru ubijaj w metalowej misce umieszczonej nad naczyniem z gotującą wodą. Na koniec dodaj pistacje.

Olej rozgrzać do temperatury 170 st. C. Czekoladowe kule zanurzać w cieście a następnie wkładać do gorącego oleju na 2-3 minuty. Sorbet wycinać gorącą łyżką. Gotowe pączki podawać z sorbetem, kisielem i pistacjowym  zabajone.

Dowiedz się więcej na temat: czekolada | pączki i faworki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje