Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone
Wyjątkowy deser karnawałowy
Składniki:
- 100 g cukru
- 300 g mrożonych wiśni
- 75 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki mleka
- 50 g masy orzechowo-nugatowej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki portweinu
- 175 ml soku wiśniowego
- 25 g masła
- 125 g mąki
- 1 łyżka kakao
- sól
- 1 łyżka miodu
- 175 ml słodkiego wina deserowego
- 2 żółtka
- 50 ml białego wina
- 1 łyżeczka mielonych pistacji
- 750 ml oleju
- czekolada do dekoracji Przygotowanie:
Na sorbet: 50 g cukru i 5 łyżek wody zagotować, a gotowy syrop zmiksować z 200 g wiśni. Nałożyć do miseczki i zamrażać min. 2 godziny.
Czekoladę posiekać. Mleko ze śmietaną zagotować, zdjąć z płyty, dodać czekoladę i masę nugatową, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce. Z masy uformować 8 kul i włożyć je do zamrażalnika na 1 godzinę. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z łyżką wody. Portwein zagotować z sokiem wiśniowym i zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Gotować 1-2 minuty i dodać 100 g wiśni.
W rondelku roztopić masło. Wymieszać mąkę, kakao, szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodać masło, miód i wino, wyrobić na gęste lejące ciasto, odstawić na 1 godzinę. Żółtka, białe wino i 50 g cukru ubijaj w metalowej misce umieszczonej nad naczyniem z gotującą wodą. Na koniec dodaj pistacje.
Olej rozgrzać do temperatury 170 st. C. Czekoladowe kule zanurzać w cieście a następnie wkładać do gorącego oleju na 2-3 minuty. Sorbet wycinać gorącą łyżką. Gotowe pączki podawać z sorbetem, kisielem i pistacjowym zabajone.