Reklama

Reklama

Czekoladowe salami

Słodki przysmak dla tych, którzy lubią oryginalnie podane desery. Zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 25 dag kruchych ciastek
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 1/2 szkl. mleka
  • 15 dag mieszanych bakalii (np. rodzynek, orzechów laskowych, suszonych jagód goji i żurawiny)
  • 5 łyżek rumu (w wersji dla dzieci alkohol zastąp mocną herbatą)
  • 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki wsyp wszystkie suszone owoce, które chcesz wykorzystać do salami. Skrop je  rumem i odstaw (możesz to zrobić dzień wcześniej i miseczkę schować do lodówki). Orzechy z bakaliowej mieszanki wsyp natomiast na suchą patelnię i mieszając, podgrzewaj,  by lekko się podprażyły. Gdy zaczną się rumienić, od razu przesyp je na  talerzyk. Ostudź i drobno posiekaj. Ciastka połam na mniejsze kawałki.

2. Cukier wymieszaj z kakao. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu razem z połamaną na kawałeczki czekoladą. Wlej mleko, wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą. Do masy czekoladowej wsyp orzechy i pozostałe bakalie razem z rumem. Dodaj ciasteczka, wszystko dokładnie wymieszaj - tak, żeby ciastka i bakalie dobrze pokryły się czekoladą z każdej strony. Masę podziel na dwie części.

Reklama

3. Przygotuj 2 kawałki folii spożywczej o długości ok. 30 cm. Każdy posmaruj olejem. Na ich środku rozłóż podzieloną masę. Zawiń każdą folię jak cukierek i wałkuj na bufecie, by powstały zgrabne wałeczki. Schowaj do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie salami odwiń z folii i oprósz cukrem pudrem.

Kawowa nutka

Połowę kakao zastąp kawą instant. Możesz też dodać ją do cukru pudru i obtoczyć w tym gotowe salami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje