Czekoladowe salami

Słodki przysmak dla tych, którzy lubią oryginalnie podane desery. Zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach.

Czekoladowe salami
Czekoladowe salami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki wsyp wszystkie suszone owoce, które chcesz wykorzystać do salami. Skrop je  rumem i odstaw (możesz to zrobić dzień wcześniej i miseczkę schować do lodówki). Orzechy z bakaliowej mieszanki wsyp natomiast na suchą patelnię i mieszając, podgrzewaj,  by lekko się podprażyły. Gdy zaczną się rumienić, od razu przesyp je na  talerzyk. Ostudź i drobno posiekaj. Ciastka połam na mniejsze kawałki.

2. Cukier wymieszaj z kakao. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu razem z połamaną na kawałeczki czekoladą. Wlej mleko, wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą. Do masy czekoladowej wsyp orzechy i pozostałe bakalie razem z rumem. Dodaj ciasteczka, wszystko dokładnie wymieszaj - tak, żeby ciastka i bakalie dobrze pokryły się czekoladą z każdej strony. Masę podziel na dwie części.

3. Przygotuj 2 kawałki folii spożywczej o długości ok. 30 cm. Każdy posmaruj olejem. Na ich środku rozłóż podzieloną masę. Zawiń każdą folię jak cukierek i wałkuj na bufecie, by powstały zgrabne wałeczki. Schowaj do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie salami odwiń z folii i oprósz cukrem pudrem.

Kawowa nutka

Połowę kakao zastąp kawą instant. Możesz też dodać ją do cukru pudru i obtoczyć w tym gotowe salami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas