Reklama

Czekoladowe słodkości

Rolada biszkoptowa

Składniki

  • 4 jajka
  • po 100 g cukru, mąki i mlecznej czekolady
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • po 1 op. cukru wanil. i mascarpone
  • 5 łyżek nutelli
  • 30 g masła


Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywno. Partiami dodawaj cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, żółtka i startą gorzką czekoladę. Ciasto wylej na płaską, pokrytą pergaminem blaszkę. Piecz 12-15 min w 180 st. C. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę (usuń pergamin), zroluj razem z nią. Mascarpone zmiksuj z nutellą. Rozwiń ostudzoną roladę, posmaruj kremem, ponownie zroluj. Schładzaj 2 godz. Mleczną czekoladę rozpuść z masłem. Polej roladę.

Brownie z malinami

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • po 200 g gorzkiej czekolady i masła
  • 1 i 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mrożonych malin
  • sól

Sposób przygotowania

Umieść w rondelku drobno posiekaną czekoladę oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudź. 

Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj połowę porcji masła z czekoladą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz dokładnie składniki, wlej resztę czekolady. 

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przelej przygotowaną masę. Na wierzchu rozłóż lekko rozmrożone maliny. Piecz około 35 minut w temp. 180 st. C.

Reklama


Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama