Czekoladowe słodkości

Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa123RF/PICSEL

Rolada biszkoptowa

Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywno. Partiami dodawaj cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, żółtka i startą gorzką czekoladę. Ciasto wylej na płaską, pokrytą pergaminem blaszkę. Piecz 12-15 min w 180 st. C. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę (usuń pergamin), zroluj razem z nią. Mascarpone zmiksuj z nutellą. Rozwiń ostudzoną roladę, posmaruj kremem, ponownie zroluj. Schładzaj 2 godz. Mleczną czekoladę rozpuść z masłem. Polej roladę.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Brownie z malinami

Sposób przygotowania

Umieść w rondelku drobno posiekaną czekoladę oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudź. 

Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj połowę porcji masła z czekoladą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz dokładnie składniki, wlej resztę czekolady. 

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przelej przygotowaną masę. Na wierzchu rozłóż lekko rozmrożone maliny. Piecz około 35 minut w temp. 180 st. C.

Przepis na bezglutenowe brownieInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas