Czekoladowe słodkości

Rolada biszkoptowa
Składniki
- 4 jajka
- po 100 g cukru, mąki i mlecznej czekolady
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- po 1 op. cukru wanil. i mascarpone
- 5 łyżek nutelli
- 30 g masła
Sposób przygotowania
Białka ubij na sztywno. Partiami dodawaj cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, żółtka i startą gorzką czekoladę. Ciasto wylej na płaską, pokrytą pergaminem blaszkę. Piecz 12-15 min w 180 st. C. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę (usuń pergamin), zroluj razem z nią. Mascarpone zmiksuj z nutellą. Rozwiń ostudzoną roladę, posmaruj kremem, ponownie zroluj. Schładzaj 2 godz. Mleczną czekoladę rozpuść z masłem. Polej roladę.

Brownie z malinami
Składniki
- po 200 g gorzkiej czekolady i masła
- 1 i 3/4 szkl. brązowego cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 szkl. mrożonych malin
- sól
Sposób przygotowania
Umieść w rondelku drobno posiekaną czekoladę oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudź. Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj połowę porcji masła z czekoladą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz dokładnie składniki, wlej resztę czekolady. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przelej przygotowaną masę. Na wierzchu rozłóż lekko rozmrożone maliny. Piecz około 35 minut w temp. 180 st. C.