Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną
Smakują wszystkim!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
- 100 g migdałów np. Bakalland
- 75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- gorzkie kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą), a następnie lekko studzimy. Masło kroimy w drobną kostkę, ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce letniej czekolady. Nie przestajemy miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy żurawinę i całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Ze schłodzonej masy formujemy kulki: nabieramy masę łyżeczką i toczymy w dłoniach, a następnie obtaczamy w kakao, zmieszanym z posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi. Gotowe odstawiamy ułożone na talerzu do lodówki.