Czekoladowe z truskawkami
To ciasto pokocha cała rodzina!
Składniki na 10 porcji:
Spód:
- 16 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki kakao
- 6 dag cukru pudru
- szczypta soli
Krem:
- 9 dag gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 300 ml mleka
- 7,5 dag cukru
- 2 dag mąki pszennej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 25 dag truskawek
Sposób przygotowania:
1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, przesiany cukier puder, kakao, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń w folię, schładzaj godzinę. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę, piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.
2. Mąki wymieszaj. Mleko podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąki, zmiksuj. Masę wymieszaj z gorącym mlekiem, zagotuj, po minucie zestaw z ognia. Wrzuć połamaną czekoladę, rozpuść, połącz z masą, wymieszaj. Krem wyłóż na spód, udekoruj truskawkami, schładzaj 2 godziny.
Czas przygotowania ok. godziny