Czekoladowiec
Klasyczny smak!
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 12 dag mąki pszennej
- 12 dag cukru
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 12,5 dag masła
- 3/4 szklanki konfitury morelowej
Polewa:
- 12 dag gorzkiej czekolady
- 4 dag masła
- 8 dag gorzkiej czekolady do posypania
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w garnku. Masło utrzyj z 10 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku, wlej rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj. Mąkę przesiej do masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj resztę cukru i wymieszaj z masą czekoladową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz przez 40 minut w temperaturze 180˚C.
2. Ciasto przekrój w poprzek. Konfiturę podgrzej, posmaruj blat ciasta, przykryj drugim. Składniki polewy rozpuść. Polej nią ciasto, udekoruj startą czekoladą.