Czekoladowiec

Klasyczny smak!

Czekoladowiec w polewie
Czekoladowiec w polewie Dobry Tydzień

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 12 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag masła
  • 3/4 szklanki konfitury morelowej

Polewa:

  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
  • 8 dag gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuść w garnku. Masło utrzyj z 10 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku, wlej rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj. Mąkę przesiej do masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj resztę cukru i wymieszaj z masą czekoladową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz przez 40 minut w temperaturze 180˚C.

2. Ciasto przekrój w poprzek. Konfiturę podgrzej, posmaruj blat ciasta, przykryj drugim. Składniki polewy rozpuść. Polej nią ciasto, udekoruj startą czekoladą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas