Czekoladowy crème brulee z kompotem morelowym

Czekoladowa wersja słynnego deseru.



Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 4 żółtka
  • puszka moreli
  • limonka
  • 2-3 likieru morelowego lub gruszkowego
 Przygotowanie:
Czekoladę pokroić. Śmietanę i mleko zagotować, roztopić czekoladę. Wmieszać łyżkę cukru i żółtka. Mieszać powoli. 4 płaskie foremki żaroodporne natłuścić i nałożyć do nich krem. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C Na blachę wlać wodę, tak by foremki były zanurzone  do 2/3 wysokości w wodzie. Krem trzymać w piekarniku 60 minut. Foremki wyjąć, ostudzić. Morele osączyć, z limonki zetrzeć skórkę. Limonkę przekroić, z połowy wycisnąć sok. 4 połówki moreli, likier i sok z limonki zmiksować. Pozostałe morele pokroić, wymieszać z pure i skórką z limonki. Każdą porcję kremu posypać łyżką cukru i skarmelizować za pomocą palnika. Krem i kompot morelowy natychmiast podawać.

 


Czas przygotowania 75 minut

Jedna porcja zawiera 243 kJ/58 kcal


Dowiedz się więcej na temat: krem | deser | kuchnia francuska | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje