Czekoladowy crème brulee z kompotem morelowym
Czekoladowa wersja słynnego deseru.
Składniki na 4 porcje:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 300 g śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 5 łyżek brązowego cukru
- 4 żółtka
- puszka moreli
- limonka
- 2-3 likieru morelowego lub gruszkowego Przygotowanie:
Czekoladę pokroić. Śmietanę i mleko zagotować, roztopić czekoladę. Wmieszać łyżkę cukru i żółtka. Mieszać powoli. 4 płaskie foremki żaroodporne natłuścić i nałożyć do nich krem. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C Na blachę wlać wodę, tak by foremki były zanurzone do 2/3 wysokości w wodzie. Krem trzymać w piekarniku 60 minut. Foremki wyjąć, ostudzić. Morele osączyć, z limonki zetrzeć skórkę. Limonkę przekroić, z połowy wycisnąć sok. 4 połówki moreli, likier i sok z limonki zmiksować. Pozostałe morele pokroić, wymieszać z pure i skórką z limonki. Każdą porcję kremu posypać łyżką cukru i skarmelizować za pomocą palnika. Krem i kompot morelowy natychmiast podawać.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 243 kJ/58 kcal